Localizare geografica

Judetul Prahova este situat la sud de curbura Muntilor Carpati, in zona de Centru-Sud a Romaniei, fiind strabatut de meridianul de 26º. Est si de paralela de 45º. Nord. Judetul Prahova ocupa o suprafata de 4.716 kmp, reprezentand 2% din teritoriul tarii.

Relieful judetului Prahova este variat si dispus in forma de amfiteatru, repartizat in mod armonios munti (26,2%), dealuri (36,5%) si campii (37,3%). Intre cel mai inalt punct - varful Omu (2505m) si cel mai coborat, 70 m, este o diferenta de nivel de 2435 m. Aceasta structura de relief pune la dispozitie resurse dintre cele mai variate, de la: paduri de conifere, foioase si pasuni alpine, pana la vita de vie, livezi si culturi de camp.

Reteaua hidrografica a judetului Prahova

Datorita reliefului si a pozitiei geografice, judetul are o retea hidrografica densa, orientata de la nord la sud, ce se colecteaza in cateva rauri principale: Prahova, Doftana, Teleajen, Cricov, Slanic. Raul Prahova, principalul curs deapa, care a dat si numele judetului,strabate judetul de la nord la sudpe o lungime de 193 km.

Clima judetului Prahova este temperat-continentala. Temperatura medie anuala este de -2 ºC la altitudini mari si depaseste 10 ºC in regiunile joase din campie; cea mai calduroasa luna a anului este luna iulie; cea mai rece luna este ianuarie.

Resursele naturale ale judetului Prahova

Cele mai importante resurse sunt hidrocarburile si minereurile nemetalifere a caror exploatare si prelucrare au contribuit la dezvoltarea industriala a judetului Prahova. Principalele resurse naturale ale judetului Prahova: titei si gaze naturale, carbune (lignit), nisip cuartos, nisip bituminos, ghips, calcar, gresii si conglomerate, marne, argile bentonitice, ape minerale - bicarbonate, calcice, bromurate, sulfuroase, sulfatate, clorurate si sodice.