Creşterea competitivităţii economice prin accesarea fondurilor europene

Camera de Comerţ şi Industrie Prahova prin EEN – Enterprise Europe Network împreună cu Pallazo Italia Incubatore D’Imprese, având că partener principal Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a organizat conferinţa Creşterea competitivităţii economice prin accesarea de fonduri europene – Orizont 2014-2020.

Evenimentul a avut loc miercuri, 10 februarie 2016, la  București la Forum Center – Palazzo Italia și a avut că principal scop reunirea actorilor principali în derularea de programe cu finanțare europeană, atât reprezentanți ai Ministerelor cu atribuții în domeniu cât și potențiali beneficiari de la firme, Camere de Comerț și societate civilă.

Dl. Aurelian Gogulescu, vicepreşedinte la nivel de reprezentare al CCIR şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, a precizat în sesiunea de deschidere a evenimentului că

„pentru sistemul cameral, accesarea fondurilor europene reprezintă o problemă extrem de importantă şi atât CCIR, cât şi camerele de comerţ judeţene sunt implicate activ în accesarea de fonduri europene. De altfel, suntem în al treilea an al programului 2014-2020 şi, din păcate, se repetă experienţa programului anterior, şi anume că, după aproape 3 ani, acest mecanism de accesare a fondurilor abia începe să funcţioneze. Să sperăm că anul acesta, în 2016, fondurile europene vor putea fi accesate şi accesibile şi pentru România”.

Totodată, dl. Gogulescu a subliniat că CCIR a făcut mai multe propuneri la Comitetul consultativ pentru IMM-uri, pentru îmbunătăţirea implementării fondurilor europene la nivel naţional, propuneri care au fost acceptate aproape în totalitate și se vor regăsi în ghidurile solicitantului.

Foarte așteptată a fost intervenția Dlui. Ciprian Necula ,Secretar de Stat în Ministerul Fondurilor Europene, care a declarat că, în momentul de faţă, înţelegerea dinamicii sociale, a contextului economic şi a diferenţelor culturale locale face diferenţa:

„Noi ne-am propus, în acest program nou, 2014-2020, (..) să avem proiecte care să răspundă unor nevoie reale, nu unor proiecţii realizate din birou. (…) Există un proces întreg despre cum să simplificăm toată birocraţia şi cum să definitivăm programul electronic prin care încercăm să eliminăm cât de mult putem hârtiile, program pe care sperăm să-l lansăm în luna martie şi, cu această ocazie, să lansăm şi primele ghiduri şi call-uri”.

Deși nu s-a putut da un calendar al lansărilor amfost informați că în momentul în care sistemul electronic de aplicare MYSMITH va fi defintivat se vor lansa și primele apeluri, atât de așteptate.

ES Ambasadorul Republicii Italiene în România, dl. Diego Brasioli, a susţinut că problematica fondurilor europene şi a implementării „este de o importanţă crucială pentru investitori, în toate sectoarele de producţie şi de comerţ, mai ales în cele strategice”. ES Ambasadorul Republicii Italiene în România şi-a exprimat aprecierea pentru interesul ridicat al actualului guvern al României privind accesarea fondurilor europene şi a declarat că este o abordare inteligentă aceea de a se axa mai mult pe partea calitativă a implementării programelor.

În cadrul conferinţei au fost dezbătute priorităţile şi perspectivele de finanţare de către, reprezentanţii ministerelor care îndeplinesc rolul de autorităţi de management, ai băncilor care sprijină investiţiile, specialiştii din cadrul Camerelor de Comerț, consultanţii în accesarea fondurilor structurale şi oamenii de afaceri care au dezvoltat proiecte de succes cu ajutorul fondurilor europene sau care sunt interesați să acceseze în perioada următoare fonduri europene sau guvernamentale.

Scroll to Top

Caută