Vizita Domnului Vitalie IURCU Viceministrul Economiei al Republicii Moldova

Marți, 16 februarie 2016, Camera de Comerț și Industrie Prahova a organizat vizita în județul Prahova a Domnului Vitalie IURCU, Viceministrul Economiei al Republicii Moldova, care a fost însoțit de Dl. Veaceslav SUTCHEVICI, Consilier Investiții în cadrul cabinetului Primului Ministru al Republicii Moldova, precum și de E.S. Dl. Mihai GRIBINCEA, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în România și de Dl. Denis JELIMALAI,  Consilier pentru Afaceri Economice în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în România.

Evenimentul a avut că scop intensificarea cunoașterii reciproce, realizarea unui util transfer de expertiză și a reprezentat un bun prilej în vederea identificării unor modalități concrete de colaborare între Județul Prahova și vecinii de peste Prut.

Au avut loc discuții la sediul CCI Prahova unde alături de Dl. Aurelian Gogulescu, Președintele CCI Prahova au participat și reprezentanții companiilor IPM Partners și EXPOTEHNICA care și-au exprimat interesul privind dezvoltarea activității proprii pe piața din Republica Moldova.

Cu această ocazie a fost reiterată strategia Guvernului de la Chișinău care urmărește stimularea atragerii de investiții și promovarea exporturilor cu mențiunea specială că o strânsă colaborare între România și Moldova ar facilita schimburile comerciale cu terțe părți, atât către Uniunea Europeană cât și către Rusia și țările ex-sovietice.

De asemenea, a fost propusă organizarea la sediul CCI Prahova a unui Forum de Afaceri România – Republica Moldova.

Programul vizitei a cuprins și o întâlnire la sediul Palatului Administrativ, unde înalții oaspeți au avut o întrevedere cu Dna. Rodica PARASCHIV, Prefect al Județului Prahova, Dna Fabioara Ionescu, Managerul Județului, Dna. Ludmila Sfârloaga, Consilier CJ Prahova și Dl. Cristian Ganea, Viceprimar cu atribuții de Primar, fiind discutate problematici privind colaborări interinstituționale, stadiul derulării proiectelor în cadrul Acordurilor de Înfrățire între Județul Prahova și 5 raioane din Republica Moldova și schimb de expertiză în domeniul parcurilor industriale.

În contextul celor discutate, au fost vizitate ulterior, Parcul Industrial Ploiești și Ploiești West Park – Alianso Group, unde au fost punctate aspecte privind cele două modalități de administrare ale unui parc industral –  public respectiv privat, facilități ce pot fi oferite firmelor și modalități de atragere a investitorilor străini într-o astfel de locație.

De asemenea, oaspeții au avut ocazia să efectueze o vizită la sediul companiei cu capital japonez – YAZAKI ROMÂNIA, unde au fost discutate avantajele și facilitățile oferite de partea moldovenească investițiilor străine, cum ar fi posibilitatea creării la nivelul celor două Guverne a unui fond de garantare a investițiilor românești în Republica Moldova, lucru ce ar putea stimula concretizarea unor viitoare investiții în țara vecină.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top

Caută