Misiune economică în China și Singapore

Camera de Comerț și Industrie Prahova a organizat în perioada 8 – 20 iunie 2016, la invitația oficială a Guvernoratului Provinciei Heilongjiang  – o misiune economică în Singapore și China.

Programul acestei deplasări a constat în participarea la cea de-a XXVII-a ediție a Târgului Internațional pentru Comerț și Cooperare Economică de la Harbin – participare tradițională a delegațiilor prahovene de-a lungul timpului –  și la cea de-a IV-a ediție a Expoziției Internaționale de Materiale Industriale Avansate (CIAMIE), precum și la o serie de întâlniri de lucru în Singapore, respectiv în orașele Shanghai, Harbin și Yichun.

Delegația prahoveană a fost condusă de Dl. Aurelian Gogulescu, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Prahova și a fost compusă din reprezentanți ai comunității de afaceri locale – companii reprezentative pentru domeniile de activitate în care activează – Sprinten Infomar (publicitate) și Typo Das Invest (servicii editoriale),  Firmele Coral Impex, Domeniile Viticole Tohani și Stenota Winery, fiind, de asemenea reprezentate.

La Singapore – prima etapă a deplasării – a avut loc întâlnirea de la sediul Internațional Enterprise Singapore (IES), organizată în cadrul proiectului Enterprise Europe Network, în care CCI Prahova este partener. Alături de gazdele din partea Internațional Enterprise Singapore, la întâlnire a participat Dl. Dan Simion, Ministru Consilier și Șeful Biroului de promovare comercial-economică din cadrul Ambasadei României la Singapore.

Relația economică a României, a județului Prahova cu orașul-stat Singapore are un important potențial, ținând cont de faptul că valoarea comerțului internațional al Singapore este de 3 ori mai mare decât valoarea Produsului sau Intern Brut, atingând 400 miliarde US $ în cursul anului 2015. Discuțiile au fost axate pe proiectele principale care pot fi dezvoltate între Singapore și județul Prahova – în domeniile editura, tipografie, domeniul vini-viticol, comerț, domeniul energiei regenerabile și orice alte domenii pentru care există interes de cooperare între cele două părți.

De asemenea, a fost discutată posibilitatea organizării unei misiuni economice de către CCI Prahova strict în Singapore, având că gazdă Internațional Enterprise Singapore, cu participarea firmelor românești. A fost lansată și invitația că o delegație de firme singaporeze să viziteze județul Prahova.

Programul în China al delegației prahovene a debutat la Shanghai, unde au fost organizate întâlniri la sediul Camerei de Comerț Internațional din Shanghai – sub umbrela proiectului Europe Enterprise Network (EEN), la Biroul de Reprezentare a CCI Prahova la Shanghai și la sediul Consulatului General al României la Shanghai.

Shanghai este o importantă placă turnantă pentru comerțul internațional, având un rol deosebit în ansamblul schimburilor comerciale bilaterale România – China. Valoarea schimburilor comerciale între Shanghai și România este în prezent de 600 milioane USD, însă potențialul de creștere al acestor schimburi este unul real și poate fi valorificat la un nivel superior prin contactele viitoare programate deja la nivel guvernamental, parlamentar și la nivel de delegații de oameni de afaceri.

Camera de Comerț International din Shanghai sprijină necondiționat relația cu oamenii de afaceri din România și implicit toate cererile de colaborare care vor veni din partea CCI Prahova și nu numai. În vederea stimulării relațiilor de afaceri s-a discutat posibilitatea participării la manifestările expoziționale organizate la Shanghai, iar în acest sens, colaboratorii chinezi vor trimite CCI Prahova un program de târguri și expoziții. Un subiect de discuție extrem de important a fost exportul de vinuri românești în Shanghai și în acest sens au fost propuse două căi de acțiune: invitarea importatorilor chinezi la o degustare de vinuri românești în Shanghai, respectiv, invitarea dealerilor chinezi de vinuri în România și organizarea de degustări a celor mai importante vinuri românești, la o dată care se va stabili de comun acord.

De asemenea, au fost discutate detalii cu privire la un proiect extrem de amplu căruia Guvernul chinez îi acordă o mare importanță – realizarea, în varianta modernă, actuală a tradiționalului Drum al Mătăsii – cu colaborări în domeniile economice, turism, infrastructură, etc . Acest proiect își propune dezvoltarea relațiilor cu țări de pe traseul vechiului Drum al Mătăsii, inclusiv cu România.

Un accent important s-a pus în cadrul discuțiilor și pe dezvoltarea schimburilor în domeniul turismului – pe de o parte încurajarea turiștilor chinezi de a călători în lume și în România, iar pe de altă parte, atragerea de turiști străini, inclusiv români, în China.

Au fost discutate, de asemenea, probleme legate de exporturile românești în China , mai ales în domeniul agricol, unde nu sunt trasate, încă norme exacte. Aici s-a specificat exemplul cu nevoia de importuri de carne de porc în China, pentru care nu sunt puse la punct formalitățile necesare, în această direcție, cu România.

La Harbin, capitala Provinciei Heilongjiang, cu care Județul Prahova este înfrățit încă din 1992, agenda delegației prahovene a fost de asemenea, deosebit de bogată. Provincia Heilonjiang este o provincie foarte dezvoltată din punct de vedere economic, cu resurse minerale deosebite – în special petrol și gaze naturale.

Vizita la Harbin a cuprins participarea delegației prahovene la deschiderea grandioasă a Târgului Internațional pentru Comerț și Cooperare Economică. Aflat la cea de-a XXVII-a ediție, manifestare expozițională desfășurată pe 86 000 m.p, la care au expus peste 1500 firme chineze și străine grupate în mai multe zone expoziționale tematice – pentru materiale și industrii suport, pentru industrii strategice emergente, știință și inovație tehnologică, pentru materiale de construcții  inovative, echipamente de fabricare, de economisire a energiei și de protecție a mediului, electronice de comerț transfrontalier și „Internet plus”, servicii financiare, turism cultural, industriile mecanice și electrice.

De asemenea delegația prahoveană a participat la lucrările Conferinței Internaționale a orașelor înfrățite cu Harbin  – desfășurată în prezența Guvernatorului Provinciei – Dl. Lu Hao, cu care Președintele CCI Prahova a purtat și discuții.

Tot la Harbin, a avut loc o întâlnire cu Vicepreședintele Comitetului Provinciei Heilongjiang al Conferinței Consultative Politice – Dl. Gong Jingkun și o vizită în orașul Yichun.

Cu ocazia participării la Conferință Internațională a orașelor înfrățite cu Harbin, Președintele CCI Prahova a semnat în numele Primăriei Orașului Azuga un plan de cooperare pe 5 ani între cele două orașe, urmare a Acordului de Cooperare semnat între Azuga și Yichun în 2013, care stabilește liniile dezvoltării cooperării pe multiple planuri – economic, social, cultural, instituțional, etc.

Cu această ocazie au fost reluate discuțiile cu privire la deschiderea unui Birou de Reprezentare a Departamentului de Comerț din Heilongjiang , la sediul CCI Prahova.

Vizita a continuat în orașul Yichun, oraș înfrățit cu Azuga, unde au avut loc discuții privind planul de colaborare pe 5 ani. Au fost adresate invitații de participare a noii Conduceri a Primăriei Orașului Azuga la Yichun în vederea continuării discuțiilor privind colaborarea dintre cele două localități. Yichun este o zonă cu un potențial forestier deosebit, dar și cu un potențial turistic dezvoltat. Au fost adresate, de asemenea, invitații partenerilor chinezi de a veni în vizită în România, parteneri care sunt extrem de deschiși colaborării.

La Harbin au continuat discuțiile cu privire la exportul de vinuri românești în China, dar și discuții privind colaborarea între Uniunea Industriașilor din Harbin și CCI Prahova, colaborare ce urmează a fi parafată în perioada următoare prin semnarea unui Acord de Colaborare. De asemenea, a fost discutată posibilitatea realizării de exporturi specifice provinciei Heilongjiang.

Întrucât anul 2017 va marca împlinirea a 25 de ani de la semnarea Acordului de Colaborare între provincia Heilongjiang și județul Prahova, cu prilejul acestei vizite în R.P. Chineză, a fost convenită organizarea în cursul anului viitor a unui eveniment festiv la Ploiești, cu participarea oficialilor chinezi ai Provinciei Heilongjiang.

Programul misiunii economice în Singapore și China a fost pe cât de dens, pe atât de bogat în contacte cu excelente pespective de concretizare în colaborări ulterioare.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top

Caută