Firmă din Ploiești implicată într-o premieră în medicina românească

Eveniment în medicina românească: primul implant cohlear cu tehnologie Nurotron. Dispozitivul a fost donat de o firmă din Ploiești.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca a avut loc, luni 18 septembrie, primul implant cohlear cu tehnologie Nutotron, operaţie făcută de profesor doctor Marcel Cosgarea, reputată personalitate în domeniu.

Operaţia chirurgicală, care a avut şi un scop didactic pentru studenţii de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, a durat aproximativ două ore şi a fost efectuată pentru recuperarea auzului unei călugăriţe, în vârstă de 31 de ani, afectată de o hipoacuzie profundă (surzenie).

„Operaţia a fost reuşită. Acum aşteptăm câteva săptămâni recuperarea pacientei, pentru a putea să trecem la următoarea etapă, pentru recuperarea auzului acesteia”, a declarat prof. dr. Marcel Cosgarea.

România este a treia ţară europeană, după Spania şi Polonia, care introduce tehnologia Nurotron, de provenienţă chinezească, de altfel răspândită pe tot globul, în Asia, America Latină, precum şi în Europa.

Sistemul de implant cohlear folosit, a fost donat de firma Pecef Tehnica din Ploiești, care va oferi gratuit, de asemenea, alte două aparate similare care vor fi implantate până la sfârşitul acestui an unor pacienţi selectaţi de de prof. dr. Cosgarea.

către articolul din Observatorul Prahovean

Scroll to Top

Caută