Principalele temeri ale populației României la 10 ani de la aderarea la UE

Într-un sondaj de opinie prezentat luni de Reprezentanta Comisiei Europene în România, se arată că majoritatea românilor (57%) continuă să aibă încredere în Uniunea Europeană, la 10 ani de la aderare.

Potrivit sondajului, 54% dintre români consideră că vocea le este auzită în UE. De asemenea, 86% dintre ei au o părere neutră (40%) sau pozitivă (46%) despre UE și doar 14% una negativă. În opinia românilor, principalul avantaj al aderării este găsirea unui loc de muncă într-un al stat membru, iar principalul dezavantaj este scăderea puterii de cumpărare.

Potrivit sondajului, 56% dintre români consideră că Uniunea Europeană va deveni mai puternică în următorii 5-10 ani, iar 26% dintre ei spun că va rămâne la fel. De asemenea, 58% cred că Uniunea Europeană va deveni mai unită, iar 23% că va rămâne la fel.

Tot legat de viitorul UE, principalele pericole și provocări în viziunea românilor sunt lupta împotriva terorismului (65%), relațiile cu Rusia (46%) și politica în domeniul imigrației (41%).

Românii consideră că principalele trei atuuri ale UE sunt bunele relații dintre state (48%), respectul pentru drepturile omului, democrație și statul de drept (48%) și capaciatea de a promova pacea și democrația dincolo de granițele sale.

Principalele trei avantaje ale aderării României sunt găsirea unui loc de muncă într-un alt stat membru (35%), accesul la mai multe bunuri/piețe (33%) și impactul pozitiv al fondurilor europene asupra regiunii în care trăiesc (30%).

Principalele trei dezavantaje văzute de către români sunt scăderea puterii de cumpărare (67%), cumpărarea de pământuri de către străini (57%) și emigrarea specialiștilor în alte țări (56%).

Sondajul a fost realizat în luna noiembrie, în România și Bulgaria, cu ocazia împlinirii a 10 ani de apartenență la UE, pe un eșantion de 1044 de respondenți.

către articolul din HotNews

închide Panel