Una din cinci gospodării din România este afectată de sărăcie energetică

În România, 20% din gospodării (adică una din cinci) sunt afectate de sărăcie energetică, iar măsurile de combatere a acesteia sunt insuficiente şi ineficiente, consideră Centrul pentru Studiul Democraţiei (CSD), care susţine că redimensionarea şi simplificarea ajutoarelor pentru încălzire, îmbunătăţirea eficienţei energetice şi măsurile nonfinanciare ar reduce incidenţa acestui fenomen.

Centrul pentru Studiul Democraţiei, think tank fondat în 2006 de Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a examinat în perioada martie-noiembrie 2017 subiectul sărăciei energetice şi consumatorului vulnerabil din România şi Europa, într-un proiect de cercetare susţinut de Enel România.

Punând cap la cap date din diferite surse sau aplicând indicatori de măsurare a sărăciei energetice utilizaţi la nivel european, CSD estimează că peste 20% dintre gospodăriile din România se află în sărăcie energetică, în timp ce ajutoarele de încălzire ating aproximativ 5% dintre gospodării.

Mai mult, suma totală acordată pentru ajutoarele cu încălzirea este de sub 0,5% din totalul bugetului pe 2017 al Ministerului Muncii şi este în continuă scădere. Peste jumătate din numărul de ajutoare acordate sunt sub 15 lei/lună, cheltuiala administrativă cu acordarea beneficiului fiind, cel mai probabil, mai mare decât ajutorul.

către articolul din Adevărul

Scroll to Top

Caută