România, tot mai aproape de plafonarea dobânzilor

Plafonarea dobânzilor, o inițiativă legislativă susținută de parlamentari PNL, PSD și ALDE, a trecut de comisiile de specialitate și urmează să fie supusă votului în plenul Senatului, iar apoi la Camera Deputaţilor.

Comisiile reunite – economică, pentru buget şi juridică – din Senat au aprobat plafonarea dobânzilor pentru creditele ipotecare şi de consum. Astfel, dobânda anuală efectivă în cazul creditelor ipotecare ar putea fi plafonată la dobânda de politică monetară (în prezent 2,25%) înmulţită cu 2,5. Astfel, dobânzile nu vor putea să depăşească nivelul de 5,62%. Un alt amendament vizează nivelul dobânzii anuale efective la creditele de consum la 18%, măsură care ar afecta businessurile IFN-urilor. Unul dintre iniţiatorii propunerii legislative este senatorul PNL Daniel Zamfir, cunoscut pentru promovarea Legii dării în plată, iar printre cei care şi-au pus semnătura pe proiect se numără mai mulţi parlamentari PNL, PSD şi ALDE.

„Am luat aici ca referinţă dobânda maximă pe care statul român o percepe. Să eliminăm orice fel de discuţie care a existat şi care va mai exista în spaţiul public că ar exista o limitare a dreptului agenţilor economici într-o piaţă liberă, este o practica europeană. Sunt foarte multe ţări din Europa care practică o limitare a dobânzilor“, a declarat, potrivit Agerpres, Zamfir.

către articolul din Capital

Scroll to Top

Caută