Ambasada Bulgariei și-a sărbătorit Ziua Națională la CCI Prahova

 

Ambasada Bulgariei la București a sărbătorit, și în acest an, Ziua Națională a Republicii la Ploiești, în prezența Excelenței Sale, Todorov Ivanov, Ambasadorului țării de la Sud de Dunăre în România. Acesta a  participat, vineri, 2 martie 2018, împreună cu delegația oficialilor bulgari, la o întâlnire de lucru desfășurată la sediul Camerei de Comerț și Industrie Prahova, discuțiile vizând oportunități de colaborare economică, culturală și instituțională între partea română și cea bulgară.

„Este un eveniment peste media celor organizate de către Camera de Comerț și Industrie Prahova. Odată cu Ziua Națională a Bulgariei sărbătorim și venirea primăverii, care însă acum se lasă așteptată. Anul acesta avem un motiv în plus să sărbătorim nu doar Ziua Națională a Bulgariei, ci și președinția Consiliului Uniunii Europene, pe care această țară o deține pentru șase luni și o va preda apoi României. Bulgaria și România nu sunt două țări diferite, ci extrem de apropiate de sentimente, istorie, cultură și evenimente. Istoria a făcut ca destinul celor două țări să fie același, incluzând aici integrarea în Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, dar și parcursul european comun pe care-l avem în UE. Iar problemele actuale sunt cam aceleași: migrația, Marea Neagră, complexul Balcanilor de Vest sau Brexit-ul.

Despre relația veche a județului Prahova cu Bulgaria se pot vorbi multe, iar prezența Consulatului Onorific al Bulgariei în țara noastră chiar la Ploiești este semnificativă pentru dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări. În anul 2012, Consiliul Județean Prahova și Regiunea Sofia au semnat un protocol de colaborare, iar în ultimii ani CCI Prahova a avut mai multe acțiuni la Sofia, București, Ruse sau Veliko-Tarnovo. Anul acesta ne propunem să continuăm aceste evenimente, urmând să stabilim și tematica specifică care să ducă la creșterea comerțului bilateral. În Prahova, din cele 1732 de firme cu capital străin, 25 provin din Bulgaria”, a spus Președintele CCI Prahova, Aurelian Gogulescu.

La rândul său, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Bulgaria în România, E.S. Dl. Todor Ivanov Churov, a spus că „este a doua mea prezență în acest format și deja pot spune că mă simt ca acasă. Acțiunea de astăzi este o modalitate de a-i comemora pe eroii noștri și de a păstra tradițiile de colaborare dintre cele două țări. Așa cum a spus și Domnul Președinte Gogulescu, că ne leagă foarte multe lucruri, pot spune că suntem legați și de simbolul Mărțișorului, cu deosebirea faptului ca la noi îl primesc și bărbații. Din punct de vedere economic, schimburile comerciale dintre România și Bulgaria au fost, anul trecut, de 4 miliarde de euro și sunt convins că și Camera de Comerț și Industrie Prahova a avut o contribuție la acest aspect. Acesta este și un motiv pentru care Consulatul Onorific al Bulgariei în România este la Ploiești, datorită relațiilor de prietenie, dar și de afaceri existente între părți. Așteptăm cu interes Forumul de Afaceri Româno-Bulgar din luna mai a acestui an de la Ploiești, iar noi, cei de la Ambasadă, suntem dispuși să facem toate demersurile pentru ca Ploieștiul și Sofia să devină orașe înfrățite”.

Inițiativa l-a bucurat pe viceprimarul municipiului Ploiești, George Pană, care a afirmat că “suntem deschiși colaborării, atât în plan economic, cât și cultural. În acest sens, propun ca parteneriatul cultural să înceapă printr-o colaborare a Filarmonicii “Paul Constantinescu” Ploiești cu o instituție similară din Bulgaria”.

Prezent la această întâlnire oficială, deputatul Dragoș Zisopol a opinat că „aceste evenimente reprezintă manifestări plenare ale istoriei României și Bulgariei, sunt întâlniri de suflet într-un an fundamental pentru istoria României, anul centenar, în care sărbătorim faptul că, în 1918, toate minoritățile naționale de pe teritoriul țării noastre au fost alături de România și de români pentru realizarea Marii Uniri. Ducem mai departe o istorie fundamentală a României, iar axa România-Bulgaria-Grecia să fie veșnic una a prieteniei între popoare”, a spus Zisopol, în timp ce subprefectul Emil Drăgănescu are convingerea că „românii și bulgarii se vor avea ca frații”.

Oaspeții bulgari au asistat și la două prezentări ale unor companii de succes din Prahova, ambele membre ale CCI, una cu capital integral autohton (SanConfind, cel mai modern spital privat din regiune, reprezentată de Președintele Ioan Simion și de Ioana Sultanii, de la Departamentul Marketing) și una cu capital belgian (Allianso Business Park, reprezentată de Cristophe Stroobant – COO și Roxana Dimuleasa – consilier).

Delegația bulgară a fost compusă din: Milen Lyubenov – Șef adjunct al Misiunii; Lyubomir Nikolov – Secretar III al Ambasadei; Mircho Ivanov – Șef al Secției Consulare; Ivaylo Marinov – Consilier Economic și Comercial; col. Dimitar Atanasov – atașat militar, aero și naval al Republicii Bulgaria în România; Emil Toncev – colaborator în cadrul Ambasadei; Rosen Rusev – Consul onorific al Republicii Bulgaria la Ploiești; Arhimandrit Victor Mutafov – reprezentant al Bisericii Ortodoxe Bulgare în România, CCI Prahova fiind reprezentată de către Mihaela Hristache – Director Relații Interne și Internaționale și Alexandra Petre – Director Comunicare, Promovare și PR.

Înaintea acestui eveniment, în cadrul unei ceremonii dedicată comemorării eroilor bulgari și români care s-au jertfit în Războiul de Independență și desfășurată la Monumentul Vânătorilor de la Gara de Sud, autoritățile locale, județene și reprezentanții misiunii diplomatice au depus coroane și jerbe de flori în memoria ostașilor căzuți pe câmpul de luptă.

Scroll to Top

Caută