Ambasadorul Germaniei vrea să devină și ambasador al Prahovei

Camera de Comerț și Industrie Prahova a organizat, luni, 5 martie a.c., vizita la Ploiești a E.S. Dl. Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Republicii Federale Germania în România, care a fost însoțit de Dna. Swantje Kortemeyer, Secretar I pe Probleme Economice și Comerciale în cadrul Ambasadei. După o întrevedere cu autoritățile locale, oaspeții germani au participat, la sediul CCI Prahova, la o întâlnire de lucru cu reprezentanții mediului de afaceri prahovean, la care a fost prezent și ministrul pentru Mediul de Afaceri, Antreprenoriat și IMM-uri, Radu Ștefan Oprea.

Discuțiile s-au axat pe dezvoltarea relațiilor economice dintre România şi Germania, respectiv municipiul Ploiești şi județul Prahova, dar şi pe dezvoltarea unui sistem de învățământ dual, care să crească forța de muncă bine pregătită.

În cadrul dialogului purtat cu autoritățile locale, Ambasadorul Germaniei a punctat două condiții importante pentru atragerea investitorilor, implicit a celor din țara sa: existența unei infrastructuri de transport şi disponibilitatea forței de muncă specializată.

“Planul acestei vizite s-a născut cu câteva luni în urmă. Este o vizită într-un moment strategic, pentru că economia românească a crescut într-o manieră dinamică și atunci când apare succesul apar și provocările. Una dintre acestea este acolo unde sunt deja investiții germane majore, la Brașov, Cluj sau Timișoara și unde suntem în situația de a găsi foarte greu forță de muncă de o calificare înaltă, căci s-a ajuns la limita posibililului. Dacă în urmă cu câțiva ani companiile germane care doreau să investească în România veneau pe cărări bătătorite, acum se caută alternative în alte regiuni, creându-se astfel oportunități majore pentru acestea. De aceea este nevoie de voci puternice în regiune, iar eu aș dori să devin un ambasador al județului Prahova și acesta este și motivul prezenței mele astăzi, aici”, a spus Ambasadorul Germaniei, E.S. Cord Meier-Klodt, declarație primită cu bucurie de cei prezenți.

În calitate de gazdă, Președintele CCI Prahova,Aurelian Gogulescu, a spus: “Sunteți reprezentantul unei țări extrem de importante, un exemplu de organizare, de dezvoltare economică și socială. Mai ales pentru țara noastră sunteți un exemplu de care avem nevoie. Germania este partenerul numărul unu al României, care asigură 20% din volumul de comerț, și al doilea, după Olanda, în privința investițiilor străine, cu un procent de 11,5%. În Prahova există 161 de firme cu capital german, ceea ce reprezintă un procent de 9,15% din totalul celor cu capital străin. Ne dorim să fiți un ambasador al Prahovei în Germania și în atragerea investițiilor din țara dumneavoastră în Prahova. Avem nevoie de investițiile germane”, a spus Peședintele CCI Prahova, Aurelian Gogulescu.

La rândul său, ministrul Radu Oprea a ținut să asigure mediul de afaceri că “anul acesta va fi stabilitate, predictibilitate, pentru că măsurile fiscale s-au terminat. Va fi un an al investițiilor. Vom avea o campanie la nivel național, împreună cu ministrul Finațelor, Eugen Teodorovici, prin care ne propunem să aducem companiile și ANAF-ul la aceeași masă pentru discuții. De asemenea, trebuie să punem accent pe învățământul dual, pentru că forța de muncă a devenit o mare problemă, nu doar pentru județul Prahova. Noi, cei de la minister, acordăm o atenție deosebită și internaționalizării afacerilor. Vom asigura prezența unor companii la târguri și expoziții prin sprijin financiar la care companiile sunt invitate să aplice”.

Apoi, toate companiile prezente și-au făcut cunoscute afacerile și dorința de a avea contacte bilaterale cu firme germane.

închide Panel