Barometrul EY: piaţa de fuziuni şi achiziţii a sărit de 5 mld. dolari anul trecut după un galop de aproape 50%

♦ Anul trecut s-au semnat 145 de tranzacţii cu o valoare cumulată de aproape 5,2 mld. dolari, ambii indicatori fiind pe creştere, arată raportul M & A Barometer realizat de compania de audit şi consultanţă EY ♦ Numărul deal-urilor a crescut cu 28%, pe când valoarea lor totală a postat un avans de 46% ♦ Atât în cazul achiziţiilor de peste 100 mil. euro, cât şi în cazul celor de sub acest prag, valoarea medie a scăzut, semn că piaţa este mai sănătoasă, mai puţin dependentă de un număr mic de tranzacţii.

„Piaţa a continuat să crească cu aproape 30% în volum, res­pec­tiv ca număr de tran­zacţii, iar valoarea totală s-a dus la circa 5 mld. dolari în 2017. Au existat tranzacţii de valoa­re mare în Ro­mâ­nia, acor­duri care au săltat media. Totuşi achi­zi­ţiile de sub 100 mil. dolari au rămas în medie între 21 şi 24 mil. dolari“, spun analiştii EY.

Ei adaugă că a crescut cota de piaţă a tranzacţiilor cu valoare publică de la 38% la 52%, adică mai bine de ju­mătate dintre cele 145 de achiziţii au anunţat suma plătită de cumpărător. De alt­fel, estimarea de piaţă a EY a fost făcută ca suma valorilor anunţate, plus media dealurilor anunţate cu o valoare de sub 100 mil. euro înmulţit cu numărul tranzacţiilor neanunţate. Compania de audit şi consul­tan­ţă a asistat fie cumpărătorul, fie vânzătorul în 19 dintre tranzacţii din sectore precum FMCG, tehnologie, sănătate, finan­ciar-bancar şi real-estate, respectiv unele din­tre cele mai curtate de investitori.

cartre articolul din ZF Corporate

închide Panel