Seminar pe tema fortei de munca

Camera de Comerț și Industrie Prahova a organizat joi, 24 mai 2018, un seminar pe tema deficitului de forta de munca.

La evenimentul-dezbatere, organizat la initiativa mai multor angajatori din judetul nostru, au fost prezenti reprezentanti ai firmelor, dar si factori institutionali – din partea administratiei publice locale, a institutiilor deconcentrate cu atributii in ocuparea fortei de munca, a institutiilor de invatamant universitar si pre-universitar.

Amfitrionul manifestarii, Presedintele CCI Prahova, Aurelian Gogulescu, a evidentiat initiativa firmelor de a contribui la dezvoltarea invatamantului dual in judet, ca si posibilitatea de import de forta de munca specializata din Vietnam.

Anul trecut, Vietnamul a exportat 140.000 de muncitori in mai multe tari ale globului, printre care Japonia, Qatar, Emiratele Arabe Unite sau Algeria. “In viitor vom ramane in topul fortei de munca specializate si sper sa se concretizeze un acord guvernamental Romania-Vietnam, care sa usureze impactul fortei de munca”, au precizat oficialii vietnamezi.

Evenimentul a fost onorat de prezenta E.S. Dl. Tran Thanh Cong, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Socialiste Vietnam, care a fost insotit de reprezentantii unor firme vietnameze de recrutare – cunoscut fiind faptul ca, in perioada actuala, aceasta tara este unul dintre furnizorii de forta de munca pe piata specializata din Romania.

Discutiile purtate, la care au fost prezenti, printre altii, prefectul Madalina Lupea si seful ISJ Prahova, Nicolae Angelescu, au urmarit identificarea de solutii in vederea implementarii si dezvoltarii invatamantului dual in judetul Prahova, sau, ca alternativa, importul de forta de munca specializata – in domeniile in care acest lucru este posibil.

În Prahova, în momentul de față, există 50 de clase incluse în sistemul profesional de învățământ, în care sunt angrenați 1.400 de elevi. “Viitorul este imprevizibil și de aceea orice inginer trebuie să aibă și competențe digitale. Dacă până nu cu mult timp în urmă aveai un singur job de-a lungul carierei, acum acesta se schimbă de circa 3 ori”, a spus prorectorul UPG Ploiesti, Mihail Minescu.

“Ar trebui ca statul sa acorde o mai mare atentie fimelor romanesti care nu mai au forta de munca. Daca pana acum cativa ani primeam zilnic CV-uri pentru angajare, acum nu ne mai cauta nimeni. Ca atare trebuie sa ne specializam oamenii singuri, dar acest lucru nu este normal, a spus fondatorul si managerul Confind Campina”, Ioan Simion.

Apoi, reprezentantii firmelor vietnameze au facut vizite la 4 agenti economici din Ploiesti si Campina.

 

Scroll to Top

Caută