Delegatie a CCI Prahova in vizita de lucru la FERMO – ITALIA In cadrul proiectului ERASMUS + – “WOBUVET”

In perioada 13 – 17 iunie 2018, o delegatie a Camerei de Comert si Industrie Prahova a participat la Fermo, in Regiunea Marche din Italia, la cea de-a cincea intalnire de lucru in cadrul proiectului “WOrker in promoting BUsiness and cooperation between enterprises and institutions of Vocational Education and Training “-(WOBUVET) –“Activitati pentru promovarea cooperarii intre companii si institutii de training si educatie vocationala in vederea sprijinirii mediului de afaceri”, derulat in cadrul Programului ERASMUS+ (Cooperation for innovation and the exchange of good practices).

Camera de Comert si Industrie Prahova deruleaza in parteneriat cu CCI Boemia Centrala (Cehia), Liceul Tehnologic Emil Kolbensi CCI Fermo (Italia) proiectul WOBUVET, in cadrul caruia are loc un schimb de experienta si cunostinte intre cele trei Camere de Comert si Industrie implicate, in special legat de modul in care acestea contribuie la cooperarea dintre firme si institutiile educationale, dar si privitor la competentele pe care le au  si instruirile la care au acces angajatii camerelor pentru a putea oferi servicii profesionale si de calitate mediului de afaceri.

Programul vizitei  la Fermo a fost organizat de catre Camera de Comert, Industrie, Artizanat si Agricultura Fermo si a cuprins o intalnire de lucru a partenerilor din proiect la sediul CCIAA Fermo, precum si numeroase vizite la obiective economice din Regiunea Marche – compania Sigma, lider in inovatie si producator de solutii de automatizare industriala, doua firme locale producatoare de pantofi si obiecte de marochinarie, ale caror produse sunt fabricate manual (“Egermar” si “Bottega Vasi”), firma “Bozzi” – atelier de ceramica traditionala, ferma “Fontegranne”, producator de produse lactate traditionale din lapte de capra, precum si doua podgorii locale care produc vinuri dupa retete traditionale – “Santa Libertata” si “Castrum Morisci”.

Din discutiile purtate intre echipele partenere in proiectul WOBUVET cu prilejul vizitei de lucru la Fermo, au reiesit doua idei principale:

– spiritul antreprenorial se cultiva prin atragerea generatiei tinere; cooperarea intre companii si institutiile educationale asigura schimbul de experienta in ambele sensuri. Institutiile de invatamant beneficiaza de posibilitatea de a oferi studentilor si elevilor contacte cu mediul de afaceri si oportunitati de a face practica intr-un domeniu ales, in cadrul unei companii cu experienta. Companiile, la randul lor, beneficiaza de acumularea unor cunostinte teoretice valoroase, care pot fi puse in practica in vederea imbunatatirii activitatii. In acelasi timp, au posibilitatea de a gasi si pregati viitori angajati.

– nu este suficient sa fii antreprenor; trebuie sa stii sa vinzi ceea ce produci, sa stii sa analizezi oportunitatile oferite de o piata anume, sa identifici corect punctele forte si cele slabe ale unui produs sau ale unei piete, sa fii adaptabil si sa iti ajustezi activitatea la piata pe care vrei sa patrunzi. Cu alte cuvinte, strategia de marketing este la fel de importanta ca si spiritul antreprenorial si ea se realizeaza in primul rand printr-o cunoastere temeinica a regiunii in care o companie doreste sa isi desfasoare activitatea.

Avand in vedere aceste concluzii, dar si faptul ca principalele obiective ale proiectului sunt intarirea relatiilor de cooperare interinstitutionale si formarea unei retele internationale de profesionisti, este esentiala cunoasterea reciproca, identificarea principalelor caracteristici economice, industriale, dar si culturale si sociale ale regiunilor din care provin partenerii de proiect. In acest sens, este deosebit de importanta relatia dintre cele trei camere de comert implicate in proiect, relatie care va continua pe diverse planuri de cooperare, asa cum au propus, dealtfel, reprezentantii acestora in discutiile purtate.

In perioada 26 – 30 septembrie 2018, va avea loc ultima intalnire a participantilor la proiect, in Ploiesti, Camera de Comert si Industrie Prahova urmand sa fie gazda evenimentelor care vor marca finalul proiectului. De asemenea, in luna octombrie va avea loc in Italia, in cadrul proiectului, o intalnire intre oamenii de afaceri italieni-cehi-romani, interesati in organizarea unor intalniri B2B si discutarea si identificarea unor sinergii de colaborare.

Proiectul se va finaliza in luna octombrie 2018, cu un Ghid de bune practici camerale care va cuprinde si instrumente practice de lucru cu firmele si cu furnizorii de educatie si training.

 

Scroll to Top

Caută