Concluziile Modulului I al proiectului “Servicii integrate de export pentru IMM-urile din Romania”

Palatul Patriarhiei Române din București a găzduit marți, 24 iulie 2018, seminarul dedicat concluziilor Modulului I al proiectului “Servicii integrate de export pentru IMM-urile din România”, derulat în cadrul Programului de Cooperare Elvețiano-Român vizând reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse.

La un an de la lansarea proiectului, s-a constituit o comunitate puternică de 80 de firme în domeniul mobilei și agriculturii ecologice. S-au înființat 5 clustere (2 în domeniul mobile și 3 în cel al agriculturii ecologice) care momentan își definesc direcția comună și planul de acțiune. De asemenea, s-au deschis două magazine de desfacere în București și Ploiești, concentrate pe distribuția de produse din cadrul proiectului. Mai mult, 44 de firme au strategii consistente de export și au fost incluse în programul de internaționalizare, iar alte 36 de firme au realizat strategiile și lucrează pentru dezvoltarea acestora, urmând a fi incluse în 2019.

La eveniment au luat cuvântul Marinela Ivan – Ambasada Elveției în România, Stelian Samson – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Marian Dobrilă – TDP Partners, Costin Lianu – coordinator program de instruire și expert CAE Bacău, Cezar Olteanu – Expert CAE Bacău, Mihaela Hristache, Director Relații Externe în cadrul CCI Prahova și Expert mobilă în echipa CAE Ploiești.

“Doresc, în primul rând, să transmit salutul Președintelui CCI Prahova și Director al CAE Ploiești – Dl. Aurelian Gogulescu și regretul său totodată că, din motive obiective de ultim moment, nu a putut fi prezent aici, la acest eveniment marcant. Printre cei patru parteneri asociați în vederea implementării proiectului se numără și Camera de Comerț și Industrie Prahova, în cadrul căreia a fost înființat Centrul de Afaceri pentru Export – CAE Ploiești. In acest context, infiintarea, functionarea si sustenabilitatea CAE Ploiesti reprezinta concretizarea aportului CCI Prahova la proiect, care s-a realizat urmand doua coordonate: materiala si intelectuala. Aceste doua coordonate, concretizate in conditiile logistice oferite de CAE Ploiesti, alaturi de profesionalismul si expertiza echipei, se imbina intr-un mod armonios conducand la indeplinirea scopului CAE Ploiesti, mentionat expres in Proiect dar reiesit si din discutiile cu partenerii, cu beneficiarii si, nu in ultimul rand, cu finantatorul, care este acela de a susține producătorii români pentru a fi: competitivi pe piețele internaționale; instruiți pentru a face față cerințelor pentru export; cunoscuți prin participarea la târguri și expoziții internaționale. In mod particular, pentru a-si atinge acest  scop si pentru a-si dovedi sustenabilitatea, activitatea CAE Ploiesti este strans legata si se bazeaza pe experienta de peste 25 de ani a CCI Prahova privind internationalizarea afacerilor si sprijinirea IMM-urilor in activitatea de export si promovare pe piete straine. Facand o analiza obiectiva a activitatii CAE Ploiesti de pana acum, putem afirma ca  proiectul a venit cu o plusvaloare in ceea ce priveste experienta membrilor echipei, si ma refer punctual aici la domeniul mobilei, respectiv al agriculturii ecologice. Prin cunostintele dobandite in cadrul modulelor de curs, expertii CAE Ploiesti sunt acum si mai informati si pot asigura la un nivel superior continuitatea si transmiterea bunelor  practici insusite, atat firmelor participante in proiect dar si pe viitor altor companii si organizatii care se vor adresa Centrului. In concluzie, consideram ca participarea CCI Prahova ca partener la acest proiect este de fapt incununarea activitatii traditionale camerale de 25 de ani de experienta moderna, Jubileu pe care il celebram in acest an si care poate nu intamplator coincide in mod fericit cu sarbatorirea Centenarului Marii Uniri, moment care nu isi putea gasi o materializare mai potrivita decat sutinerea activitatii CAE Ploiesti, implementarea riguroasa si profesionista a obiectivelor acestuia si sustenabilitatea proiectului, angajament asumat prin parteneriatul CCI Prahova la proiect, a spus, in discursul sau, Mihaela Hristache.

În partea a doua a evenimentului au susținut prezentări câțiva dintre beneficarii direcți ai Programului: Daniel Coșniță, Aurel Blaj, Mădălina Giurescu, Petre Ion, Iustin Herciu și Relu Cojocar.

 

 

Scroll to Top

Caută