Noul Ambasador al Tunisiei, vizită la CCI Prahova

Camera de Comerț și Industrie Prahova a fost vizitată luni, 17 decembrie 2018, de către noul Ambasador al Tunisiei în România, E.S. Raja Jhinaoui Ep Ben Ali, care a fost însoțită de Hasna Tizaoui – diplomat în cadrul Ambasadei.

Oaspeții au fost primiți de către Președintele CCI Prahova, Aurelian Gogulescu, la eveniment fiind prezenți viceprimarul orașului Bușteni – Nae Savel și șeful Departamentului Relații Internaționale din Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești – Cașen Panaitescu.

„Dorim să continuăm colaborarea începută în urmă cu 12ani, când am semnat, la Ploiești, un Acord de Cooperare cu Camera de Comerț și Industrie din Sfax. Acum mingea este în terenul nostru și sper să avem realizări concrete în această colaborare, mai ales că noi, Camera de Comerț și Industrie Prahova, am avut mereu relații de colaborare excelente cu Ambasada Tunisiei la București. Iar atunci când am ajuns în țara pe care o reprezentați am fost plăcut impresionat de ospitalitate și deschidere”, a spus Președintele CCI Prahova, Aurelian Gogulescu.

Orașul Bușteni este înfrățit cu Djerba-Midoun, relațiile de colaborare cu autoritățile de acolo începând în anul 2000. „Am fost invitați în Tunisia de fostul ambasador al României la Tunis să închiem acest protocol de înfrățire între cele două localități. Am dori să revigorăm relațiile de colaborare și cu noua administrație din Djerba și aș fi încântat ca în anul 2019 să primim vizita acestora la Bușteni. Sper ca întâlnirea de azi, de la Camera de Comerț și Industrie Prahova, să impulsioneze relațiile bilaterale”, a spus viceprimarul orașului Bușteni, Nae Savel.

La rândul său, înaltul oaspete tunisian, E.S. Raja Jhinaoui Ep Ben Ali, a spus: „Sunt de puțin timp în România și întâlnirea de astăzi mi-a ușurat sarcina în privința acțiunilor viitoare prin problemele pe care le-am discutat aici. Avem un proiect economic Tunisia-România care să stimuleze relațiile de afaceri dintre cele două țări, mai ales că în luna martie 2019, la București, va avea loc un Forum de Afaceri bilateral. În acest moment în Tunisia există 9 întreprinderi românești care activează în domenii ca textile, industria farmaceutică, materiale de construcții, iar anul trecut circa 13.000 de turiști români ne-au vizitat țara. Cred că este important să avem și un zbor între cele două țări, motiv pentru care se duc tratative pentru o cursă pe săptămână în primă fază”.

Și colaborările pe plan univeristar sunt de interes, mai ales că în România studiază în momentul de față circa 1.500 de studenți tunisieni. În acest sens, Cașen Panaitescu (UPG Ploiești) a pus accentul pe schimburile de profesori și studenți care pot fi făcute prin programul Erasmus+. „Am colaborat cu profesori tunisieni la universități din Tunis, dar și din Norvegia sau Nantes și putem să o facem cel puțin la fel de bine și de acum încolo. Ne-am dori să aducem și studenți din Tunisia la noi în Universitate”.

Un lucru este cert: deschidere există din ambele părți, așa încât este de așteptat ca această colaborare bilaterală să fie intensificată.

Scroll to Top

Caută