Brexitul a rupt colaborarea dintre producătorii britanici de orz pentru bere și berarii din Uniunea Europeană

Vânzările de orz pentru bere provenit din Marea Britanie către berarii şi producătorii de malţ din Uniunea Europeană, cu livrare după Brexit, s-au blocat practic din cauza incertitudinilor cu privire la viitorul relaţiilor comerciale dintre cele două părţi, transmite Reuters, potrivit agerpres.ro.

Din cauza acestei blocări a vânzărilor la export cu livrare în lunile următoare, fermierii britanici nu pot să profite de preţurile atractive existente în prezent şi pierd contracte în faţa altor furnizori din UE, susţin traderii.

„Practic şi-au pierdut accesul pe piaţă la acest moment pentru vânzările forward, ceea ce este frustrant pentru că din punct de vedere comercial acesta este cel mai bun moment având în vedere că preţurile forward sunt ridicate”, spune Jack Watts, consilier la sindicatul National Farmers Union, care îi reprezintă pe fermierii din Anglia şi Ţara Galilor.

Marea Britanie, pentru care orzul este a doua cea mai importantă cultură arabilă după grâu, urmează să iasă din Uniunea Europeană în data de 29 martie şi până acum nu a ajuns la un acord final cu privire la termenii viitoarelor relaţii comerciale.

Potrivit traderilor, nu există vânzări forward de orz pentru bere cu livrare după data de 29 martie.

„Este adevărat că în prezent importatorii germani nu cumpără orz pentru bere din Marea Britanie. Aceasta din cauza incertitudinii în legătură cu Brexitul”, a declarat un trader german. „Problema este că în prezent nu poţi să faci calcule comerciale pentru că nu ştii dacă orzul pentru bere, pe care îl cumperi acum din Marea Britanie cu livrare în lunile următoare, va fi supus unor taxe vamale la intrarea în UE”, a adăugat traderul.

continuare articol

Scroll to Top

Caută