Leul își continuă deprecierea, apropiindu-se de pragul de 4.7 lei/euro

Joi, media calculată de BNR pentru perechea euro/leu a fost de 4.689 unități, în ușoară depreciere față de miercuri. ​O parte dintre economiștii șefi din bănci vorbesc despre posibilitatea de a trece în acest an de pragul de 4.75 de lei/euro, alții spun de 4.73 lei/euro, dar ideea e că e mai probabil să vedem o depreciere decât o întărire a leului față de actuala valoare. Cât de mare, nu știm, deoarece un jucător important al pieței va fi și Banca Națională.

Potrivit unui raport ING, leul ar putea depăși pragul de 4.7 lei în primăvara acestui an, urmând ca în toamnă cursul euro să ajungă la 4.8 lei, iar în primăvara anului viitor, deprecierea să ducă leul la 4.82 în fața euro.

În ultimii ani, leul era cea mai rezistentă monedă regională. Nu imună la mișcările din piață, dar cu volatilitatea cea mai mică. Cursul a suferit câteva episoade de fluctuații mai mari, pe fondul crizei din Italia, a celei din Turcia, a discuțiilor privind Brexitul, dacă e să ne referim doar la episoadele externe.

Pe plan intern, se arată într-un Raport al BRD din decembrie, persistența zgomotului politic și amenințările la adresa statului de drept au fost un catalizator pentru intensificarea fluctuațiilor monedei naționale. ”Finanțarea deficitului de cont curent și a datoriei externe vor fi principalii factori care vor decide cursul EURRON. De asemenea, incertitudinile din mediul economic global va rămâne un risc pentru evoluția monedei, ducând probabil la noi valuri de aversiune la risc, cu impact negativ asupra activelor din piețele emergente. Riscurile interne nu pot fi trecute cu vederea, în special cele legate de derapajele fiscale”, mai notează autorii Raportului BRD.

continuare articol

Scroll to Top

Caută