Alertă națională: risc de secetă

Seceta s-a instalat, cu precădere în zona de Sud și de Est a țării, în special pe terenurile mai nisipoase, spune ministrul Agriculturii, Petre Daea, care desfășoară o campanie de pornire a stațiilor de irigare și promite irigarea a unui milion de hectare în acest an, potrivit Mediafax.
La jumătatea lunii martie, ministrul vorbea de irigarea unui milion de hectare, măsură care va asigura României menţinerea pe primul loc la producţia de porumb în Europa.
„Am făcut un calcul care trebuie să ramână în mintea tuturor, a decidenţilor, a celor care se ocupă de acest domeniu şi care prin decizia lor dau viteză unui domeniu atât de necesar, al agriculturii: România trebuie să ajungă să irige efectiv un milion hectare de porumb, obţinându-se o producţie de 16 milioane de tone, ştiindu-se că România cultivă 2,5 milioane hectare de porumb, pe celelalte suprafeţe neirigate să obţină 4-5 tone la hectar în condiţii grele de climă, realizează peste 23 de milioane de tone de porumb, astfel nu va părăsi niciodata locul I în Uniunea Europeană, îl ocupă de doi ani şi trebuie să-şi păstreze acest loc, pentru că are condiţii, are posibilităţi şi voinţa este la ea acasă, fermierii s-au dotat şi pot face face unor situaţii mai critice”, a spus ministrul Daea, în Dolj.
Ministrul le recomandă fermierilor să se organizeze, în aşa fel încât să poată folosi toţi banii de la Uniunea Europeană. „România dispune de o sumă de 435 de milioane de euro destinată executării acestor lucrări foarte importante pentru ţară”, a mai adăugat Daea.

continuare articol

Scroll to Top

Caută