Circa 270 de firme exploatează resursele biologice din parcurile naturale din România

Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii (CMN) a Academiei Române a emis anul acesta avize de recoltări a unor specii din parcuri naturale pentru circa 270 de firme, număr considerat “enorm” de preşedintele Comisiei, profesorul emerit Vasile Cristea, potrivit AGERPRES.
“Presiunea cea mai mare în România este în judeţele din Ardeal, Bihor, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Alba, dar şi în Suceava, Maramureş. Până la ora actuală, au solicitat avize pentru recoltări circa 270 de firme. Este enorm şi numărul lor a crescut faţă de anul trecut”, a declarat preşedintele Cristea.

El a ridicat problema valorificării resurselor biologice din ariile naturale.
“Problema cu ariile protejate nu este încă rezolvată, pentru că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, pentru această activitate (de valorificare a resurselor naturale, n. red.) este nevoie de un alt pas, de studii de evaluare adecvată pe ariile protejate şi apoi avizele care se dau. Problema în general cu aceste resurse este că firmele care solicită exagerează un pic cu cantităţile. Apoi, sunt firme care achiziţionează şi exportă materia primă. Or, este păcat că în ţara asta bogată, cu asemenea resurse, să nu fie valorificate la maxim. Plus valoarea se obţine de la produsul finit şi nu din materia primă”, a menţionat preşedintele CMN.

continuare articol

Scroll to Top

Caută