Aurelian Gogulescu: Prahova rămâne un magnet pentru investițiile în industria petrolului

Prahova este inima petrolului românesc, Ploieștiul fiind capitala tuturor activităților legate de petrol în România și unul dintre cele mai importante centre de tehnologie petrochimică, cercetare și educație din lume. Cu ajutorul Camerei de Comerț și Industrie Prahova (CCIPH) și a președintelui ei Aurelian Gogulescu, am realizat o analiză a economiei Prahova, cu accent pe avantajele care atrag companii din această zonă, cunoscute sub numele de Texas România.

În prezent, 4 rafinării operează în România – Petrobrazi, Vega, Petrotel-Lukoil și Petromidia, dintre care primele 3 se află în municipiul Ploiești. De asemenea, Universitatea Petrol-Gaze, singura cu acest profil în Europa de Sud-Est, operează la Ploiești din 1967.

Industria petrolului în economia județului Prahova

Industria petrolului reprezintă 22% din activitatea economică a județului și 65% din cifra de afaceri a sectorului industrial. Cele 772 de companii din domeniu au o cifră de afaceri totală de 11,9 miliarde RON (2,53 miliarde EUR), obținute cu cei 15.000 de angajați (10% din angajații companiilor).

Potrivit președintelui Camerei de Comerț și Industrie Prahova, Aurelian Gogulescu, „Prahova s-a clasat printre primele trei județe la nivel național în ceea ce privește valoarea produsului intern brut. De asemenea, județul nostru se află printre primele 10 județe ale României în ceea ce privește contribuția la exportul național. Referindu-ne la investiții, atât străine, cât și interne, acestea au continuat să se dezvolte, chiar dacă nu la același nivel ca în anii trecuți, într-un moment în care problema securității energetice la nivel național, regional, european și global se suprapune unui nivel economic și situație financiară pe care mulți o caracterizează ca fiind în pragul unei noi crize ”.

Într-un clasament al județelor României în funcție de valoarea Produsului Intern Brut, după capitala București, Prahova este al treilea județ după Constanța și Cluj, cu un PIB de 9,2 miliarde EUR, adică 4,7% din PIB-ul național. PIB / capita (în 2018) este de 12.470 EUR / cap de locuitor, peste media națională, care este de 9.500 EUR / cap de locuitor, spune Aurelian Gogulescu.

„O altă provocare importantă este criza forței de muncă, resimțită în majoritatea sectoarelor economice, dar în industrie se simte cea mai puternică. CCI Prahova a organizat în ultimii doi ani o serie de acțiuni pentru identificarea soluțiilor, împreună cu toți factorii implicați sau companiile afectate, pentru a diminua efectele acestei crize. Soluția imediată pentru diminuarea efectelor acestei crize este importul de forță de muncă, la care multe companii din Prahova au recurs deja ”, explică Aurelian Gogulescu.

„Dar soluția durabilă este reînvierea educației profesionale, cu accent pe meseriile pentru care există o cerere mare pe piața muncii. De asemenea, o provocare actuală este scăderea fluxului de investiții străine. Trebuie menționat că, în timpul crizei economice, care a început în 2009, Prahova a menținut o valoare bună a investițiilor străine. În perioada 2011-2012, în anii de vârf ai crizei, județul nostru s-a clasat pe locul trei la nivel național, după București și Timiș, în ceea ce privește volumul noilor investiții străine. Dar în ultimii doi ani sunt din ce în ce mai modeste, chiar și în Prahova. Chiar și așa, trebuie să recunoaștem că, în domeniul prelucrării petrolului, al producției de echipamente petroliere, investițiile străine au fost și continuă să fie foarte importante ”, a menționat și președintele CCI Prahova, Aurelian Gogulescu.

Credit by Energy Industry Review. citește mai mult »

Scroll to Top

Caută