Legea nr. 108/2020 – reglementare beneficiar real

In Monitorul Oficial nr. 588 din 6 iulie 2020 a fost publicata  Legea nr. 108/2020, prin care se reglementeaza:

  • eliminarea obligatia depunerii Declaratiei privind beneficiarul real in cazul societatilor, inclusiv asociatii si fundatii, formate doar din persoane fizice intra in vigoare de la 9 iulie 2020.
  • eliminarea depunerii declaratiei anuale
  • mentinerea doar a obligatiei de a depune o declaratie privind beneficiarii reali ori de cate ori intervine o schimbare in societate.

Declaratia privind beneficiarul real a fost introdusa in legislatia romaneasca prin Legea nr. 129/2019  pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor. Potrivit normelor actuale, toate societatile comerciale, asociatiile si fundatiile trebuie sa depuna anual o declaratie prin care sa ateste cine este beneficiarul real.

Acest act normativ sustine simplificarea procedurii de declarare a beneficiarului real al unor persoane juridice prin modificarea si completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si prin modificarea Ordonantei de Guvern nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.

Aceasta obligatie ramane in continuare valabila pentru societatile/ asociatii si fundatii care au printre asociati/actionari persoane juridice:

– la inmatriculare;

              si
– de cate ori intervine o modificare a datelor de identificare ale beneficiarului real (in 15 zile de la data la care aceasta a intervenit).

Scroll to Top

Caută