Oportunitati de afaceri Romania – Spania

Camera de Comerț și Industrie Prahova a organizat joi, 25 martie a.c., webinarul cu tema “Oportunități de afaceri ROMÂNIA-SPANIA”, evenimentul făcând parte din strategia instituției condusă de Președintele Aurelian Gogulescu de a cauta în permanență noi direcții de internaționalizare care să ofere oportunități optime comerciale și de investiții.

Acțiunea, organizată de Camera de Comerț și Industrie Prahova în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei, s-a adresat atât companiilor care au stabilit relații de afaceri pe piața din Spania, cât și celor interesate să identifice oportunități de colaborare în această direcție. De asemenea, legăturile tradiţionale dintre România şi Spania, popoare cu profunde afinităţi istorice şi de latinitate, s-au relansat şi s-au extins în ultimele decade, în prezent, Spania – a 14-a economie la nivel mondial în 2019 – fiind unul dintre principalii parteneri economici ai României.

În deschiderea webinarului, Președintele CCI Prahova, Dl. Aurelian Gogulescu, a spus: “Mă bucur că la inițiativa Ambasadei României în Regatul Spaniei, CCI Prahova a fost aleasă să organizeze acest eveniment și doresc să vă mulțumesc pentru participare. Țin să salut în mod special prezența E.S. Dna. Ambasador Gabriela Dancău și mulțumesc echipei Ambasadei si Biroului pentru Promovare Comercial-Economica pentru deosebita implicare în organizarea acestui seminar.

Legăturile tradiţionale dintre România şi Spania, popoare cu profunde afinităţi istorice şi de latinitate, s-au relansat şi s-au extins în ultimele decade, în prezent, Spania – a 14-a economie la nivel mondial în 2019 – fiind unul dintre principalii parteneri economici ai României. De aceea, la începutul anului 2020, CCI Prahova alături de Consulatul României la Sevilla au avut inițiativa de a organiza o misiune economică în Spania dar, din păcate, am fost nevoiți să o amânăm din cauza situației pandemice.

În ceea ce privește județul Prahova, acesta este în prezent unul dintre cele mai industrializate județe ale României, aflat pe locul 3 din punct de vedere al PIB dar și al atragerii de investiții străine, rețeaua extinsă și modernă de parcuri industriale fiind unul dintre atuurile cele mai importante puse la dispoziția investitorilor interesați, alături de industria de petrol și gaze și de industria vini-viticolă.

Doresc să salut prezența la eveniment a numeroase firme, atât din Prahova, cât și din București și din alte 16 județe din România. De altfel, unul dintre obiectivele CCI Prahova în această perioadă atât de dificilă a fost să transformam dificultățile create de pandemia de Covid-19 în oportunități, astfel că organizarea de evenimente online ne ajută să reducem distanțele geografice și să avem alături reprezentanți ai mediului de afaceri din toată țara”.

Evenimentul o fost onorat de prezența E.S. Doamna Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Spania, Dna. Iulia Schnecker – Ministru consilier în cadrul Biroului de Promovare Comercial-Economică (BPCE) al Ambasadei României la Madrid, Dl. Bogdan Stănescu – Consul General al României la Sevilla și Dl. Bogdan Bădescu – Consilier economic în cadrul Biroului de Promovare Comercial-Economică (BPCE) al Ambasadei României la Madrid.

CCI Prahova s-a implicat și până acum, în mod concret, în stimularea colaborării bilaterale, prin organizarea a numeroase acțiuni, dintre care menționăm participarea la evenimentul european de business EUROPARTENERIAT de la Valencia, organizarea la Zaragoza a unei ediții a manifestării plurivalente de promovare peste hotare a valorilor prahovene – EUROPRAHOVA, primiri de delegații din mai multe regiuni ale Spaniei, participări în diverse proiecte cu parteneri spanioli și semnarea a 4 Acorduri de Colaborare cu CCI Madrid (în 1994), CCI Zaragoza (în 2003), CCI Valencia (în 2006) și CCI Terrassa (în 2007).

Activitatea comercială prahoveană pe relația Spania este una intensă, dar care poate fi dezvoltată în continuare. Schimburile comerciale cu Spania s-au ridicat, în primele 11 luni ale anului 2020, la un total de 114.7 milioane euro, din care 61.7 milioane de euro reprezintă exporturile și 53 milioane – importurile. Față de aceeași perioadă a anului anterior, volumul total al schimburilor Prahova – Spania a crescut cu aproximativ 7%.

În județul Prahova sunt înregistrate 94 de firme cu capital spaniol, ceea ce situează Spania pe locul 6 în rândul țărilor reprezentate de investitori străini în județul nostru.

Scroll to Top

Caută