Interviu ”Reporter Economic”

INTERVIU cu Dl. Aurelian Gogulescu, Președinte al Camerei de Comerț și Industrie Prahova, recent investit cu titlul de Consul Onorific al Republicii Macedonia

Rep: Domnule Președinte, Domnule Consul, de ce … Macedonia? De ce un Consulat Onorific al Macedoniei la Ploiești?

A.G.: În primul rând, am să va spun că nu eu am ales Macedonia, ci Macedonia m-a ales pe mine, la propunerea autorităților macedonene, în mod special a Excelenței Sale, Dl. Tihomir Ilievski, fostul Ambasador al Republicii Macedonia la București, pe perioada mandatului diplomatic al acestuia, inițiindu-se procedura de numire în calitate de Consul Onorific. Mulțumesc – și pe această cale – oficialităților macedonene, Domnului Ljupko Arsovski, actualul Ambasador, precum și autorităților române care au acceptat acesta numire. Este o onoare și o mare împlinire profesională pentru mine, această desemnare este, probabil, o apreciere a unor calități pe care m-am străduit să le cultiv și să le aplic cât mai bine în activitatea mea din ultimii aproape 20 ani. Dar, în primul rând, această învestitură reprezintă mai ales o mare obligație în a onora așteptările cu privire la intensificarea și dezvoltarea relațiilor economice româno – macedonene. De ce un Consulat Onorific la Ploiești? Este vorba de recunoașterea și aprecierea activității Camerei de Comerț și Industrie Prahova, o organizație ce joacă un rol esențial în promovarea, sprijinul și dezvoltarea activității economice a județului nostru. În mod cert, deschiderea acestui Consulat la Ploiești are legătură și cu activitatea deosebit de intensă pe care o desfășurăm cu reprezentantele diplomatice străine în România. Multe dintre acțiunile noastre externe sau care se referă la primirea de delegații economice străine în Prahova sunt organizate la inițiativa sau cu sprijinul ambasadelor străine în România. Nu vreau să ne lăudăm, însă în mediul diplomatic acreditat la București, Camera de Comerț și Industrie Prahova este o organizație bine – cunoscută, apreciată, solicitată pentru dezvoltarea de colaborări economice cu comunitățile de afaceri din numeroase țări.

Rep: Întradevar, iată că … relevând aceste aspecte, treptat – treptat, lucrurile încep să se lămurească, să se explice. Iar alegerea Municipiului Ploiești ca loc de deschiderea a unui Consulat Onorific este astfel motivată. V-aș ruga să ne spuneți câteva lucruri despre acest nou Consulat, despre rolul și atribuțiile Dumneavoastră în calitate de Consul Onorific al Macedoniei.

A.G.: După cum probabil cunoașteți, Consulatele Onorifice urmăresc dezvoltarea la nivel local – în aria de jurisdicție a consulatului onorific – a relațiilor dintre România și țara care este reprezentată, prin promovarea, cu precădere, a relațiilor economice. Consulatele onorifice nu prestează servicii consulare, nu procesează pașapoarte sau documente de călătorie, nu emit vize, nu autentifică și nu certifică documente, deci, inclusiv la Ploiești, la sediul Consulatului Onorific de la Camera de Comerț și Industrie Prahova, nu vor fi îndeplinite astfel de atribuții care implică exercitarea autorității de stat. Atribuțiile îndeplinite aici vor fi, după cum spuneam, cu rol preponderent în dezvoltarea relațiilor economice dintre România și Macedonia. Această funcție este exclusiv onorifică, neremunerată, iar pentru serviciile prestate, consulii onorifici nu pot percepe taxe, comisioane, onorarii.

Rep: Domnule Președinte, Domnule Consul, mai concret, care sunt obiectivele generale ale Consulatului Onorific al Republicii Macedonia la Ploiești?

A.G.: Dintre obiectivele generale ale Consulatului Onorific al Macedoniei de la Ploiești aș enumeră: contribuția la consolidarea relațiilor de prietenie dintre România și Macedonia, facilitarea relațiilor economice și comerciale dintre firmele românești și cele macedonene, stimularea dialogului și promovarea cooperării între reprezentanții comunităților româno-macedonene, informarea autorităților române cu privire la evoluțiile comerciale și economice din circumscripția consulară, furnizarea de informații oamenilor de afaceri macedoneni în legătură cu climatul economic și oportunitățile de afaceri din România, promovarea relațiilor de înfrățire între orașe din Macedonia și orașe din circumscripția consulară. Alături de materialele documentare informative, consulii onorifici oferă știri economice, elemente privind modificările semnificative ale legislației cu impact asupra comerțului și investițiilor.

Rep: Domnule Consul, ați putea să ne dați câteva informații specifice, de ordin tehnic, asupra procedurii de învestire cu acest titlu diplomatic?

A.G.: În primul rând, am să va spun că deschiderea acestui Consulat Onorific la Ploiești constituie o procedură diplomatică pentru întărirea cu preponderență a relațiilor diplomatice dintre cele două țări, cu numirea în funcția de Consul Onorific a unor persoane cu o poziție importantă, respectată în mediile economice, politice, sau financiare din circumscripția consulară respectivă. Procedura de învestire a durat destul de mult, pentru că este o procedură laborioasă. Titlul de Consul Onorific este însoțit de drepturile și imunitățile prevăzute prin Convenția de la Viena, din 1963, cu privire la relațiile consulare.

Rep: Aș dori să ne spuneți acum, câteva lucruri despre Macedonia, țară al cărei Consul Onorific ați fost numit.

A.G.: Cu multă plăcere, mai ales că părerea mea sinceră, bazată pe o experiență îndelungată și bogată, este ca o mai bună cunoaștere reciprocă, relațiile bilaterale, colaborarea pe diverse planuri constituie fundamentul unor rezultate excelente. Așadar, Republica Macedonia este o țară mică, de 2 milioane de locuitori, situată în Peninsula Balcanică, mărginită la nord de Serbia, la vest de Albania, la sud de Grecia și la est de Bulgaria. Capitala este orașul Skopje, cu 600.000 locuitori. Macedonia este adesea denumit “țară lacurilor și munților” datorită celor peste 50 de lacuri naturale și artificiale – unele din ele adevărate perle – și șaisprezece lanțuri muntoase cu o înălțime de peste 2000 de metri.
Din punct de vedere al resurselor, Macedonia este recunoscută pentru produsele sale agricole (în special legume, fructe, tutun și vin), cât și pentru zăcămintele de lignit, fier, zinc, cupru, crom, și alte minerale, marmură și travertin. Principalele ramuri ale economiei Macedoniei sunt: mineritul, industria energetică, industria metalurgică, industria chimică, industria textilă, agricultură, construcțiile și industria materialelor de construcții. Macedonia este membră a Organizației Națiunilor Unite, Consiliului Europei, membră a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Începând cu decembrie 2005, Macedonia este stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană și a depus cerere pentru admiterea în NATO.

Rep: Care este situația schimburilor economice dintre România și Macedonia în acest moment?

A.G.: De al 1 ianuarie 2007, în conformitate cu prevederile politicii comerciale comune a Uniunii Europene, relațiile economice și comerciale româno-macedonene sunt reglementate prin Acordul de Stabilizare și Asociere a Macedoniei la Uniunea Europeană. Acest acord stipulează liberalizarea graduală a comerțului Macedoniei cu UE până la eliminarea completă a taxelor vamale între cele două părți, la nivelul anului 2011. În 2007, volumul schimburilor comerciale bilaterale România – Macedonia a fost de 101,9 milioane USD, din care exportul românesc s-a cifrat la 79,1 milioane USD, iar importul la 22,8 milioane USD. Soldul balanței comerciale a atins +56,3 milioane USD în favoarea României.
În intervalul ianuarie – septembrie 2008, volumul schimburilor comerciale ale României cu Republica Macedonia a fost de 145,22 milioane dolari SUA, din care exportul României s-a cifrat la 115,62 milioane dolari SUA, iar importul la 29,60 milioane dolari SUA , soldul fiind de 86,02 milioane dolari SUA în favoarea României. România se situează astfel, pe locul 14 în clasamentul principalilor 20 parteneri comerciali ai Republicii Macedonia. Macedonia este o țară în plin proces de dezvoltare, în care se pot face investiții străine și românești. În materie de investiții, la finele anului 2007, în România erau înregistrate un număr de 54 de societăți mixte româno-macedonene, cu un capital total investit de 415,2 mii dolari SUA, Macedonia ocupând locul 93 în topul investitorilor străini.

Rep: Aș dori să-mi spuneți câteva cuvinte despre momentul anunțării deschiderii Consulatului Onorific al Macedoniei la Ploiești și al numirii Dumneavoastră în calitatea de Consul Onorific. Am auzit, în mediile economice, vorbindu-se despre evenimentul absolut special în care a fost făcut acest anunț.

A.G.: Da, aveți informații corecte – evenimentul care a cuprins acest moment, acest anunț, a fost unul cu adevărat de excepție. Mă refer la Gala Topul Firmelor Prahovene, desfășurată la Cazinoul din Sinaia, în 28 noiembrie. A fost o veritabilă gala a excelenței și a succesului în afaceri, la care au participat, pe lângă reprezentanții celor mai performanțe firme prahovene ale momentului și invitați din rândul membrilor Corpului Diplomatic (14 ambasadori și consilieri economici), miniștri, parlamentari, reprezentanți ai administrației publice locale, reprezentanți ai ministerelor, președinți ai Camerelor de Comerț și Industrie, directori de bănci. Pe lângă acest moment, care s-a consumat în cadrul Galei Topului Firmelor Prahovene 2008, vom avea o lansare a Consulatului General și la Ploiești, la începutul anului viitor.

Rep: În încheiere, v-aș ruga să-mi spuneți câteva gânduri, la sfârșit de an … la început de învestitură …

A.G.: … și în plină criză … aș completă. La sfârșit de an, bilanțul este unul bun, rodnic – Camera de Comerț și Industrie Prahova se prezintă membrilor săi, întregii comunități de afaceri prahovene, cu o agenda plină de acțiuni și evenimente de succes. Și pentru că anul care vine ne va surprinde cu multe provocări în plan economic … dat fiind contextul actual … ne vom înarma cu multă putere de muncă, determinare, ambiție … instrumentele, armele noastre în lupta cu efectele crizei anunțate. La început de învestitură, în calitate de Consul Onorific al Macedoniei la Ploiești, voi aplica în activitatea mea, aceleași principii ca și până acum, cu accent pe pârghiile care dau rezultate de fiecare dată: promovarea eficientă și cooperarea.

Rep: Mulțumesc mult pentru timpul acordat Domnule Consul, pentru informațiile furnizate și vă urez mult succes în activitate în anul care urmează.

A.G.: Mulțumesc și eu și doresc să adresez un călduros «La Mulți Ani!» cititorilor revistei «Reporter Economic».

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top

Caută