Seminar Economic
Romania - Republica Macedonia de Nord

indicatori economici cheie pentru investitii straine:
stabilitate crestere sustenabila

Camera de Comert si Industrie Prahova va organiza joi, 7 noiembrie 2019, incepand cu orele 09:15, la sediul sau din Ploiesti, str. Cuza Voda nr. 8, sala Europa

Seminarul Economic Romania – Republica Macedonia de Nord

eveniment care va fi onorat de prezenta

Doamnei Zorica Apostolska, Ministrul Investitiilor Straine din Republica Macedonia de Nord

Scopul acestui eveniment este prezentarea conditiilor de investitii de pe piata nord-macedoneana si in special a facilitatilor oferite investitorilor straini, precum si identificarea oportunitatilor de colaborare bilaterala, in vederea stimularii de parteneriate reciproc avantajoase cu antreprenori din Republica Macedonia de Nord.

Apartenenta Republicii Macedonia de Nord la spatiul balcanic si perspectiva sa concreta de integrare in UE si NATO, constituie un context deo sebit defavorabil pentru dezvoltarea colaborarilor economice, comerciale si investitionale, aceasta tara avand traditie in domeniul industrial si agricol si o economie deschisa, bazata pe stimularea comertului exterior

Macedonia de Nord este o democrație parlamentară cu un guvern format de o coaliție de partide din parlamentul unicameral și cu o putere judecătorească independentă cu o curte constituțională.

Parlamentul

Parlamentul, sau Sobranie (macedoneană Собрание), este legislativul unicameral al țării. El redactează, propune și adoptă legi. Cei 120 de membri sunt aleși pentru un mandat de patru ani, prin alegeri generale. Fiecare cetățean în vârstă de 18 ani sau mai în vârstă poate vota pentru unul dintre partidele politice.

Guvernul

Puterea executivă din Macedonia de Nord este exercitată de către Guvern, al cărui prim-ministru are cea mai mare putere politică din țară. Membrii guvernului sunt aleși de către prim-ministru și fiecare este responsabil pentru câte o ramură de activitate a guvernului. Există miniștri pentru economie, finanțe, tehnologia informației, societate, afaceri interne, afaceri externe și alte domenii. Membrii Guvernului sunt aleși pentru un mandat de patru ani. Actualul prim-ministru este Nikola Gruevski, aflat la al treilea mandat consecutiv.

Instanțele de judecată

Puterea judecătorească este exercitată de către instanțele de judecată, sistemul judiciar fiind condus de către Curtea Supremă Judiciară, Curtea Constituțională și Consiliul Judiciar Republican.

Relații externe

Macedonia de Nord a devenit stat membru al ONU la 8 aprilie 1993, la optsprezece luni de la independența față de Iugoslavia. La început, a fost denumită temporar în cadrul ONU „Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei”, până la rezolvarea disputei cu Grecia pe tema numelui.

Obiectivul principal al țării este integrarea deplină în procesele european și Trans-Atlantic.

Macedonia de Nord este un membru al următoarelor organizații internaționale și regionale: FMI (din 1992), OMS (din 1993), BERD (din 1993), Inițiativa Central-Europeană (din 1993), Consiliul Europei (din 1995), OSCE (din 1995), SECI (din 1996), OMC (din 2003), CEFTA (din 2006), Francofonia (din 2001).

În 2005, țara a fost recunoscut oficial ca stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Regiuni administrative

Taxe & Salarii

Investitii straine majore

Zone economice libere

Scroll to Top

Caută