Profilul economic al județului Prahova

Profilul economic al Județului Prahova

  • Industrie
  • Agricultură și industrie alimentară
  • Construcții
  • Turism
  • Comerț
  • Servicii
  • Sistemul bancar

Industrie

Județul Prahova are, prin tradiție, o vocație economică industrială. Ponderea industriei din punctul de vedere al cifrei de afaceri în totalul activității economice este de cca. 50%, iar în cadrul activităților industriale, principalele ponderi le dețin industria extractivă, de prelucrare a țițeiului şi cocsificare a cărbunelui, industria alimentară, a băuturilor şi a tutunului și industria de maşini şi echipamente. La producția industrială a României, Prahova contribuie într-o măsură importantă prin următoarele domenii: extracția petrolului, gazelor naturale, cărbunelui, construcția de utilaje pentru exploatări geologice, foraj şi exploatarea puturilor de petrol, petrochimie, producție cabluri de oțel, anvelope, mase plastice, echipamente hidraulice, pompe, macarale, produse chimice şi petrochimice, mobilă, materiale de construcții, țesături, confecții textile, vinuri, băuturi spirtoase și răcoritoare, legume şi fructe conservate, produse lactate şi de carmangerie.

Ca dovadă a potențialului, facilităților și stabilității economice a județului, precum și a deschiderii autorităților către o economie modernă, europeană, mari investitori străini – companii multinaționale puternice la nivel mondial, au ales județul Prahova pentru a-și derula afacerile în România: OMV Petrom, Lukoil, Yazaki, Calsonic Kansei, Timken, Cameron, Johnson Controls, Lufkin Industries, Weatherford, Toro, Federal Mogul, Michelin, Dalkia, Apă Nova – Veolia, Linde Gaz, Schlumberger, Halliburton, Pas Technologies, Roquet Eastern Europe, Fastenal, Global Enterprise, JCR Christiph Consulting, Ducati Energia, Mayr Melnhof, Toro, Plastipack, Holcim Group, Swisspor, Coilprofil, Viking Profil, Final Distribution, Procter & Gamble, Unilever, Alinso Group, Dibo , Alexandrion Group, Tymbark Maspex România, Coca-Cola, Bergenbier Molson-Coors.

Agricultura și industria alimentară

Județul Prahova are o suprafață Agricolă de 272.834 hectare, cu o pondere de cca. 2% din suprafața agricolă a țării. Suprafața agricolă a județului este distribuită astfel: 53% – suprafață arabilă, 26% pășuni, 13% fânețe, 5% livezi și 3% podgorii de vită de vie.

În sectorul vegetal, culturile preponderente sunt: cereale pentru boabe, porumb și boabe, plante uleioase, floarea soarelui, cartofi, legume, fructe, struguri. În zootehnie, efectivul de animale, precum și sectorul avicol, asigură disponibilul și pentru alte județe ale țării.

Principalele produse ale ramurilor sectorului agricol sunt: cereale, fructe, struguri, lapte, carne.

Industria alimentară și de băuturi este excelent reprezentată în ansamblul economiei prahovene, producând produse de panificație, preparate din carne, produse lactate, conserve din legume și fructe, băuturi spirtoase, sucuri naturale și băuturi carbogazoase, vinuri. Vinurile produse în Județul Prahova sunt de o calitate superioară, renumite fiind îndeosebi vinurile roșii, care au făcut ca județul Prahova să fie cunoscut că „patria vinurilor roșii”.

Construcții

Domeniul construcțiilor și al materialelor de construcții s-a dezvoltat în județul Prahova, înregistrând o pondere semnificativă din punct de vedere al cifrei de afaceri în ansamblul economiei. În ceea ce privește producția de materiale de construcții, în județul Prahova se realizează materiale izolante (hidro-, fono- și termoizolante), ciment, sisteme de acoperiri, grunduri, vopsele, pavele și pavaje, confecții metalice, plăci BCA, polyester expandat etc.

Turism

Pentru economia județului Prahova, activitatea turistică reprezintă un sector important, al cărui potențial în continuă dezvoltare se alimentează din bogăția și diversitatea elementelor și resurselor naturale, precum și a celor de natură antropică.
Regiunea Prahovei oferă atracții turistice cu totul remarcabile, care ilustrează într-o manieră cvasi-completă întreaga paletă de atracții specifice turismului peisagistic – montan, turismului balnear, turismului cultural – istoric, turismul tematic, turismului religios, turismului de afaceri etc.
Cadrul natural deosebit oferit de Valea Prahovei, Valea Teleajenului, Valea Slanicului, Valea Doftanei, de Munții Bucegi, la care se adaugă numeroasele stațiuni turistice și dotările de care acestea dispun, alături de o serie de alți factori (populație numeroasă, important centru de afaceri, universitar, traversat de principalele căi rutiere și feroviare ce fac legătura cu restul țării și cu celelalte țări din Europa) fac ca județul Prahova să se situeze între primele județe ale țării, din punct de vedere al numărului de turiști cazați.

Turismul montan

Infrastructura domeniului schiabil al Văii Prahovei, care însumează cca. 35 kilometri de părții omologate(din cei 164 km – la nivel național), poziționează județul Prahova pe locul doi pe țară, într-un clasament realizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, după județul Brașov. Domeniul skiabil din Prahova include pârtiile din Sinaia, Azuga, Bușteni și Cheia. Staţiunea Sinaia deţine singurul domeniu schiabil de altitudine din România, având 22 kilometri schiabili. 

Turismul balnear

Natura generoasă se manifestă în arealul județului Prahova și printr-o multitudine de elemente ce constituie resursa unui potențial balnear de excepție – izvoare minerale, aer puternic ozonat, bogat în radiații ultraviolete, lacuri sărate, nămol terapeutic, salină terapeutică. La toate aceste resurse se adaugă baze specifice de tratament. Localități cu un important potențial balnear se află răspândite în întreg județul: Sinaia, Bușteni, Breaza, Slănic, Telega, Baicoi-Țintea, Cheia.

Turismul cultural, istoric și religios

Grație tradițiilor culturale și istorice de excepție, județul Prahova se bucură de un fond extrem de bogat și de o valoare excepțională privind monumentele artistice, arhitectonice, istorice. Dintre acestea, cele mai reprezentative sunt: Castelele Peleș și Pelișor (Sinaia), Palatul Culturii (Ploiești), Casa Memorială Cezar Petrescu (Bușteni), Colecția Muzeul Sării (Slănic), Muzeul Bogdan Petriceicu Hasdeu (Câmpina), Muzeul Județean de Istorie și Arheologie (Ploiești), Muzeul Ceasului “Nicolae Simache” (Ploiești), Muzeul de Artă (Ploiești), Muzeul de Științe ale Naturii (Ploiești), Muzeul Ion Luca Caragiale (Ploiești), Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu (Câmpina), Muzeul Nicolae Iorga (Vălenii de Munte), Muzeul Republican al Petrolului (Ploiești), Muzeul Cinegetic Posada.
La acestea se adaugă numeroase biserici și mănăstiri – veritabile bijuterii arhitectonice precum și binecuvântate locuri de rugăciune: mănăstirile Sinaia,  Caraiman,  Crasna, Ghighiu, Cheia, Suzana, Zamfira, Brebu.

Turismul de afaceri

Amenajările moderne și care corespund celor mai înalte exigențe de cazare și de dotare tehnică, fac ca multe dintre hotelurile importante din județul Prahova să fie apreciate din punctul de vedere al turismului de afaceri.
Între locațiile extrem de apreciate pentru acest tip de turism modern se regăsesc: Camera de Comerț și Industrie Prahova (Ploiești), Hotel Central (Ploiești), Hotel Prahova Plaza (Ploiești), Centrum (Ploiești), Sky Center (Păulești), Casinoul din Sinaia, Hotel Rină (Sinaia), Hotel Palace (Sinaia), Hotel New Montana (Sinaia), Hotel International (Sinaia), Hotel Alexandros (Bușteni), Hotel Lux Garden (Azuga).

Turismul tematic

Această formă de turism este menită să valorifice potențialul de tradiții, de obiceiuri, filonul de specificitate al fiecărei zone în parte, pornind de la locuri speciale și îndeletniciri specifice.
Drumul Vinului – valorifică importantul potențial vini-viticol al județul Prahova și reeditează un segment dintr-un vechi drum al vinului folosit de români. Acesta străbate podgoriile renumite ale județului și include popasuri la crame, conace, curți domnești și mănăstiri. Traseul însumează circa 100 km și parcuge 20 localități: Băicoi, Boldești, Bucov, Pleașă, Valea Călugărească, Iordacheanu, Mizil, Urlați, Ceptura, Fântânele, Tohani, Gura Vadului și Călugăreni.

Drumul Fructelor – se desfășoară în partea de nord a județului și străbate de la vest la est mai multe localități, această rută având drept scop dinamizarea dezvoltării zonei de nord a Prahovei, recunoscută pentru producția bogată de fructe.

Drumul Voievozilor – pune în valoare traseele străbătute de oștile unor importanți voievozi români. Traseul transversal al acestui drum pornește de la Mănăstirea Dealu, din Județul Dâmbovița, continuându-se spre sud.
Drumul Sării – Drumul Comunal 11C Bustenari (comuna Telega) – Cosminele face legătura între Salina Slănic și băile sărate de la Telega.

Turismul de vânătoare –Bogăția reliefului județului a înzestrat aceste locuri cu o comoară neprețuită: tezaurul cinegetic. Astfel, în Prahova, amatorii de vânătoare pot vâna vulpi, porci mistreți, lupi, iepuri, căprioare, rațe și gâște sălbatice, dihori, jderi, fazani, urși, rași.
Partidele de vânătoare sau competițiile de tir sunt organizate fie de Asociația Județeană a vânătorilor și Pescarilor Sportivi, fie de agenți locali, în zonele Ploiești, Măneciu, Slănic, Urlați și Vălenii de Munte.

Comerțul

Activitatea de comerț este cea mai însemnată din punct de vedere al numărului de firme care desfășoară o activitate economică, înregistrate în județul Prahova. Datorită poziției geografice de care beneficiază județul Prahova și în special Municipiul Ploiești, comerțul a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă. Astfel, în Ploiești, pe lângă o rețea dezvoltată de magazine en-detail, și-au consolidat poziția marile magazine comerciale de tip hypermarket – Metro Cash&Carry, Praktiker, Carrefour, Bricostore, Selgros, Cora, Kaufland, Auchan, Artsani, Dedeman; de tip supermarket – Profi, Penny, Mega Image, Lidl și de tip mall: Ploiești City Mall, Afi, Winmarkt, Mercur Mall.

Servicii

Activitățile de transport, depozitare și activitățile anexe transporturilor dețin ponderea cea mai însemnată în totalul cifrei de afaceri realizate de firmele prahovene ce desfășoară afaceri în domeniul serviciilor, urmate de serviciile profesionale, administrative și de suport, acestea fiind domeniile cu ponderea cea mai însemnată și în ceea ce privește profitul obținut în domeniul serviciilor.

Sistemul bancar

Sistemul bancar este reprezentat în județul Prahova, printr-un număr de 32 instituții bancare cu peste 200 de subunități.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top

Caută