Camera de Comerț și Industrie Prahova a organizat, marți, 30 martie 2021, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a Romaniei și Ambasada Republicii Kazahstan la București, Forumul de Afaceri România – Kazahstan, care s-a derulat pe platforma WEBEX.
Evenimentul a fost deschis de către Dl. Aurelian Gogulescu – Președinte al Comitetului pentru Diplomație Economică al CCIR și Președinte al Camerei de Comerț și Industrie Prahova, care, în cuvântul său, a spus: “Relația noastră de cooperare cu Kazahstanul a fost stabilită în 2006. De atunci, CCI Prahova a organizat mai multe vizite de afaceri și evenimente în colaborare cu Ambasada Kazahstanului în România. De asemenea, ne mândrim cu organizarea a două misiuni economice în Kazahstan în 2015 și, respectiv, în 2018 și semnarea unui Acord de cooperare cu Camera Antreprenorilor din regiunea Atyrau. Cu ocazia ultimei mele vizite în Kazahstan, am avut plăcerea și onoarea să mă întâlnesc cu domnul Magzum Mirzagaliev, ministru adjunct al energiei și copreședinte al Comisiei interguvernamentale Kazahstan – România, precum și cu domnul Lukpanov Sagindyk Esengalievich, vice-guvernator din regiunea Atyrau”.
În ceea ce privește schimburile comerciale dintre județul Prahova și Kazahstan, volumul total în primele 11 luni ale anului 2020 a fost de 170,5 milioane de euro, din care 25,7 milioane de euro reprezintă exporturi în Kazahstan și 144,8 milioane de euro reprezintă importuri. Comparativ cu primele 11 luni ale anului 2019, s-a înregistrat o scădere a schimburilor comerciale (de la 227,5 milioane de euro în noiembrie 2019 la 170,5 milioane de euro în noiembrie 2020).
“Cu toții putem fi de acord că relația de cooperare dintre România și județul Prahova, pe de o parte și Kazahstan, pe de altă parte, nu și-a atins încă potențialul maxim. De aceea, prin evenimente de acest gen, încercăm să depășim obstacolele pandemiei și să folosim avantajul conexiunii online pentru a reduce distanța geografică prin reunirea reprezentanților celor două medii de afaceri, pentru a-i ajuta să se cunoască mai bine și să găsească împreună noi oportunități comerciale și de investiții. Din cele 1512 companii cu capital străin din județul Prahova, doar 3 au capital kazah. Evident, există loc pentru mult mai mult și vă asigur că CCI Prahova are experiența și conexiunile necesare pentru a vă ajuta afacerea și a vă dezvolta proiectele, așa că vă invit cu căldură să utilizați serviciile oferite de noi”, a mai spus Președintele CCI Prahova, Dl. Aurelian Gogulescu.
În continuare au luat cuvantul Domnul Kairat Karabayev – Ministru Consilier al Ambasadei Republicii Kazahstan în România; Domnul Eduard Costin – Director Direcția Relații Externe, Camera de Comerț și Industrie a României, care a transmis mesajul Domnului Mihai Daraban – Președintele CCI a României; Domnul Meirjan Yusupov – Președinte KazakhInvest.
După discursurile de deschidere, au avut loc, în paralel, sesiuni de match-making pentru următoarele domenii: Industrie și construcții (petrol și gaze, mașini, utilaje, echipamente electrice și mecanice, textile, industria mobilei); Agricultură (echipamente agricole, creșterea animalelor, cultivarea cerealelor, produse alimentare); Comerț general și servicii (activități comerciale, consultanță, proiectare și IT).
La eveniment au participat companii din toată țara, interesate de piața din Kazahstan și care au dorit să afle mai multe informații despre oportunitățile comerciale și investiționale oferite de aceasta țară.
Interesul mediului de afaceri românesc pentru această piață extinsă, dar considerată emergentă, nu este întâmplător. Astfel, dintre fostele republici sovietice, cu excepția Rusiei, Kazahstanul este cea mai extinsă geografic si dispune de importante rezerve de combustibili fosili, minerale și metale. Aflata în proximitatea a doua puteri economice mari (China și Rusia) și în fluxul de mărfuri dinspre China spre UE, dezvoltarea infrastructurii de tranzit este în plina desfășurare, Kazahstan ar urma să devină un centru regional de tranzit pentru “noul drum al mătăsii” (cale ferată și auto).
Mai mult, ultimii ani au fost marcați de o politică susținută de deschidere și liberalizare economică, iar apartenența Kazahstanului la Uniunea Economică Eurasiatică și aderarea la Organizația Mondială a Comerțului vor continua să marcheze în sens pozitiv relațiile comerciale ale acestei țări cu Uniunea Europeană. În prezent, Republica Kazahstan este cel mai mare partener economic al României din Asia Centrală, schimburile comerciale bilaterale înregistrând o dezvoltare dinamică în ultima perioadă.