Camera de Comerț și Industrie PrahovaCamera de Comerț și Industrie PrahovaCamera de Comerț și Industrie Prahova

Ziua Nationala a Republicii Bulgaria, sarbatorita la CCI Prahova

Vineri, 3 martie 2023, Camera de Comerț și Industrie Prahova a primit vizita delegației oficiale a Ambasadei Bulgariei în România, condusă de E.S. Dl.  Vlaykov Radko – Ambasador, cu ocazia celebrării Zilei Naționale a Republicii Bulgaria.

Inițiativa, transformată de Camera prahoveană într-o adevărată tradiție, a fost precedata de un moment festiv militar de depunere de coroane de flori la Monumentul Vânătorilor de la Gara de Sud.

Cu ocazia intâlnirii de la sediul CCI Prahova, au fost discutate oportunități de colaborare economică, socială, culturală și instituțională între județul Prahova și Bulgaria. Amfitrionul întâlnirii a fost Dl. Aurelian Gogulescu, Președintele CCI Prahova, alături de care au participat reprezentanți ai autorităților locale si alti invitati.

Semnificatia zilei de 3 Martie – Ziua Nationala a Bulgariei

La 3 martie (19 februarie pe stil vechi) 1878 a fost semnat Tratatul preliminar de la San Stefano (azi Yeşilkoy, oraş din Turcia europeană, în apropiere de Istanbul), după încheierea războiului ruso-turc din 1877-1878. Prin acest tratat se recunoștea independența României, alături de cea a Serbiei și Muntenegrului, autonomia Bulgariei Mari si autonomia Bosniei și Herțegovinei. Asadar, data de 3 martie 1878 are o semnificatie speciala nu numai pentru Bulgaria – pentru care a si devenit Sarbatoare Nationala, ci si pentru Romania.