Camera de Comerț și Industrie PrahovaCamera de Comerț și Industrie PrahovaCamera de Comerț și Industrie Prahova

Bulgaria a sarbatorit Ziua Nationala la CCI Prahova

Camera de Comerț și Industrie Prahova a găzduit, vineri, 1 martie 2019, pentru a șasea oară consecutiv, vizita reprezentanților Ambasadei Republicii Bulgaria la București cu ocazia Zilei Naționale a acestei țări. La invitația amfitrionului evenimentului au răspuns oaspeți din Bulgaria, în fruntea delegației aflându-se chiar Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Bulgaria în România, E.S. Todor Churov, autorități locale și județene și reprezentanți ai mediului de afaceri.

“Această sărbătoare nu se limitează doar la Bulgaria, ci este și o sărbătoare a Prahovei, pentru că tradiția de a celebra Ziua Națională a Bulgariei împreună cu vecinii noștri de la Sud de Dunăre este una de lungă durată. Anul acesta este special, pentru că sărbătorim 140 de ani de relații diplomatice între România și Bulgaria, două țări care au avut destine comune în istoria recentă, atât în privința intrării în Uniunea Europeană, cât și în NATO. Pe lângă relațiile de prietenie și culturale, trebuie să ne gândim și la viitor, la dinamizarea relațiilor economice dintre cele două țări. În primele 11 luni ale anului precedent, valoarea schimburilor comerciale dintre cele două țări a fost de 4,5 miliarde de euro, în România fiind înregistrate peste 25.000 de firme cu capital bulgăresc. În Prahova, din cele 1854 de firme cu capital străin (care provin din 89 de țări), 25 au capital bulgăresc. La acest moment aniversar, îmi face o deosebită plăcere să spun: La mulți ani, Bulgaria!”, a declarat Președintele CCI Prahova, Dl. Aurelian Gogulescu.

La rândul său, E.S. Dl. Todor Churov, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Bulgaria în România, a mulțumit din suflet pentru “primirea deosebit de călduroasă, ca în fiecare an, motiv pentru care ne simțim la Ploiești ca acasă. Suntem două popoare foarte legate de evenimentele din trecut și să știți că Războiul de eliberare a Bulgariei nu ar fi avut sorți de izbândă dacă România nu ar fi fost alături de noi. Pe viitor avem nevoie de infrastructura de poduri care să lege țările noastre, astfel încât să creștem colaborarea economică”.

La eveniment au mai fost prezenți prefectul Mădălina Lupea, vicepreședintele CJ Prahova – Ludmila Sfârloagă, primarul municipiului Ploiești – Adrian Dobre, deputatul Dragoș Zisopol – Secretar General al Camerei Deputaților și Președinte al Uniunii Elene din România, Adrian Voican – Președintele Asociației de Promovare a Turismului Prahova și conducerea companiei Modpack System (Valentin Mălăescu – CEO și Alina Sandu – Director General).

Din delegația bulgară au făcut parte: E.S. Dl. Todor Churov, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Bulgaria în România; Dl. Milen Lyubenov, Șef adjunct al Misiunii; Dl. Lyubomir Nikolov, Secretar III; Dl. Ivaylo Marinov, Consilier Economic și Comercial; Colonel Krasimir Krastev, Atașat militar, aero și naval al Republicii Bulgaria în România; Arhimandrit Victor Mutafov, Reprezentant al Bisericii Ortodoxe Bulgare în România; Dl. Rosen Rusev, Consul onorific al Republicii Bulgaria la Ploiești; Dna. Gergana Chernookova, Interpret; Dl. Emil Toncev, Colaborator în cadrul Ambasadei; Dna. Petra Petrova, Consulatul Onorific al Republicii Bulgaria la Ploiesti; Dna. Petronela-Mihaela Csokany, Deputat – Președinte Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Bulgaria.