Camera de Comerț și Industrie PrahovaCamera de Comerț și Industrie PrahovaCamera de Comerț și Industrie Prahova

Forum de Afaceri Romania – Vietnam

Camera de Comert si Industrie Prahova, în colaborare cu Ambasada Republicii Socialiste Vietnam la București au organizat joi, 8 iulie 2021, Forumul de Afaceri România – Vietnam.

Aceasta initiativa are loc pe fondul semnării celor două Acorduri între Vietnam și Uniunea Europeană – Acordul de Comerț Liber (ACL) și Acordul privind Protecția Investițiilor (IPA), ambele parafate în anul 2019 pe perioada deținerii de către România a Președinției Consiliului UE și ratificate în 2020, urmând a fi implementate treptat în următorii 10 ani.

Evenimentul, desfasurat la Sala „Europa” de la sediul CCI Prahova si al carui amfitrion a fost Presedintele CCI Prahova – Dl. Aurelian Gogulescu, a fost onorat de prezenta E.S. Dl Dang Tran Phong, Ambasadorul Vietnamului în România, alaturi de o echipă de specialiști din cadrul Ambasadei, care au sustinut prezentari si au furnizat detalii de interes cu privire la avantajele aplicarii prevederilor celor doua acorduri. Totodata, la forumul bilateral au fost prezenti importanti oficiali: parlamentari de Prahova – Dl. Radu Oprea – Senator, Dl. Adrian – George Axinia – Deputat, Dl. Alexandru Florin Vane – Subprefect al Judetului Prahova si Dl. Daniel Nicodim – Viceprimar al Municipiului Ploiesti.

Acordul de Comerț Liber a fost caracterizat de UE ca fiind „cel mai modern și ambițios acord încheiat vreodată între UE și o țară în curs de dezvoltare” și are ca scop eliminarea a 99% din taxele vamale. De asemenea, 65% din taxele la exporturile UE în Vietnam vor fi eliminate odată cu intrarea în vigoare a ACL-ului, restul taxelor vamale fiind excluse treptat în decursul a 10 ani.

Companiile romanesti participante la forumul de afaceri au reprezentat urmatoarele domenii de activitate: productia de utilaje pentru sectorul petrolier si al gazelor naturale; productia de masini si utilaje industriale; productia de transmisii mecanice – reductoare, motoreductoare; servicii de proiectare, inginerie si consultanta in sectorul petrolier si al gazelor naturale; solutii IT pentru optimizarea si digitalizarea proceselor industriale; servicii de tehnologie cyber-security; industria lemnului si a cherestelei; distributie si service de dispozitive electrice si electronice, instalatii termice si sanitare; distributia de sisteme de iluminare; plasare de forta de munca.

Forumul de afaceri a constituit un excelent prilej de familiarizare a reprezentantilor mediului de afaceri prahovean cu o piață în dezvoltare, insuficient explorată si valorificata anterior, dar al cărei potențial comercial și investițional este susținut de una dintre cele mai ridicate rate de creștere economică la nivel mondial, precum si de amplele reforme care au deschis țara pentru investițiile străine şi au îmbunătățit climatul de afaceri.

Programul delegatiei Ambasadei R.S. Vietnam a mai cuprins si vizitarea a doua importante obiective industriale prahovene – fabricile Confind, de la Campina si Wetterbest, de la Baicoi.