Camera de Comerț și Industrie PrahovaCamera de Comerț și Industrie PrahovaCamera de Comerț și Industrie Prahova

Webinar Oportunități de Afaceri România – Italia

Joi, 16 martie 2023, Camera de Comerț și Industrie Prahova a organizat, împreună cu Ambasada României în Italia, webinarul  “Oportunități de afaceri ROMÂNIA-ITALIA”.

Amfitrionii evenimentului online au fost E.S. Dna. Gabriela Dancău, Ambasadorul României la Roma și Dl. Aurelian Gogulescu, Președintele CCI Prahova si Vicepresedinte pentru Diplomatie Economica al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

Au participat peste 60 de persoane reprezentantand 45 de companii din judetul Prahova, Bucuresti si alte 14 judete din tara.

Inițiativa s-a adresat actorilor din toate sectoarele economice, atât companiilor care au stabilit relații de afaceri pe piața din Italia, cât și celor interesati să identifice noi oportunități de colaborare în această direcție. Discuțiile au atins subiecte privind  schimburilor comerciale bilaterale , informații despre climatul de afaceri din Italia, modalități de abordare a pieței italiene, oportunități de colaborare bilaterală, informații privind principalele saloane expoziționale ce se desfășoară anual în Italia și modul în care reprezentanții birourilor comerciale din cadrul Ambasadelor (BPCE) pot sprijini companiile românești. De asemenea, webinarul a inclus un moment dedicat întrebărilor si răspunsurilor, prin care diplomații români din Italia au venit în sprijinul companiilor, cu informații utile în perspectiva unor viitoare parteneriate pe piața italiană.

Relațiile politico-diplomatice româno-italiene se situează la un nivel excelent, iar cele două țări acționează ca parteneri privilegiați, uniți de puternice legături istorice, sociale, culturale și lingvistice. În luna decembrie 2019, s-au aniversat 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica Italiană. Prezența în Italia a celei mai numeroase comunități românești din afara granițelor României, alături de existența unei importante comunități de afaceri italiene în România, conferă o dimensiune social-economică specială acestei relații privilegiate.

Din punct de vedere economic, Italia este unul dintre principalii parteneri ai României, ocupând locul 2 în topul partenerilor comerciali ai țării noastre și locul 5 în topul investitorilor străini în România.